Veelgestelde vragen

Medicijnen en naar de tandarts

Waarom moet mijn tandarts weten dat ik medicijnen slik?

Als uw tandarts niet op de hoogte is van uw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij/zij u medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Ook kan uw tandarts een behandeling uitvoeren die door de medicijnen beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, zoals anti-depressiva en middelen tegen een hoge bloeddruk monddroogte verzoorzaken. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld cariës groter.

Wat is een anamneseformulier?

Door middel van een anamneseformulier worden uw persoonlijke medische gegevens geregistreerd. 

Ik moet betalen voor het invullen van een anamneseformulier. Klopt dat?

Voor het invullen van een anamneseformulier mag uw tandarts een tarief van maximaal € 19,63 in rekening brengen.Melkgebit

Wanneer krijgt mijn kind zijn/haar eerste tanden?

De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. Gemiddeld genomen krijgt een kind zijn eerste melktandjes tussen de 6 en 9 maanden.

Wanneer gaat mijn kind zijn/haar eerste tanden wisselen?

Tussen de zes en veertien jaar wisselt uw kind het melkgebit naar een blijvend gebit.

Er zit een gaatje in een melktand/-kies. Moet dat worden gevuld?

Afhankelijk van de plaats in de mond of de grootte van het gaatje bepaalt de tandarts of hij/zij het gaatje wel of niet vult. Gaatjes kunnen groter worden en dan pijn of ontstekingen veroorzaken; dit wil de tandarts graag voorkomen. Sommige gaatjes zal de tandarts zeker vullen.  Als de tandarts denkt dat een gaatje, door goede gebitsverzorging, verandering in leefstijl en strikt fluoridebeleid niet groter hoeft te worden, zal hij/zij ervoor kunnen zorgen dat het gaatje beter schoongehouden kan worden. Het gaatje wordt dan nog niet direct gevuld. Overleg zonodig met uw tandarts of deze vorm van behandeling ook voor uw kind geschikt is. Ook als uw tandarts verwacht dat uw kind de aangetaste tand of kies snel zal gaan wisselen vult hij/zij het gaatje meestal niet.Mondpiercings

Is een mondpiercing gevaarlijk?

De gevolgen van een mondpiercing kunnen, voor zowel uw mondgezondheid als uw complete gezondheid, groter zijn dan u in eerste instantie zult denken. Bij het zetten van een mondpiercing is het daarom van groot belang dat u de juiste afwegingen maakt bij de keuze van het materiaal, de plaats in de mond, de kwaliteit van het aanbrengen en het onderhoud van de mondpiercing. Als een mondpiercing wordt gezet door een professionele piercer die zich aan de algemene hygiëneregels en nazorginstructies houdt, is de kans op complicaties kleiner.

Vanaf welke leeftijd mag ik een mondpiercing?

Kinderen onder de 12 jaar mogen in Nederland, met uitzondering van gaatjes in de oorlellen, niet gepiercet worden. Daarnaast moet bij kinderen onder de 16 jaar een wettige vertegenwoordiger schriftelijk toestemming geven en bij het piercen aanwezig zijn.

Waar kan ik een professionele piercer vinden?

Op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl is te vinden welke piercers een vergunning hebben. Hier leest u ook meer over regels rondom de vergunning, klachten etc.