Nieuws

Beugel staat niet garant voor geluk en zelfvertrouwen

19 juli 2019

Staan ze scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een beugel kan ervoor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in je mond of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een orthodontische behandeling een oplossing zijn. Maar een beugel is geen garantie voor meer geluk of zelfvertrouwen op latere leeftijd, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

Zonder beugel optimistischer

Voor de studie werden 448 13-jarigen gevolgd die tussen 1988 en 1989 aan een onderzoek over hun mond hadden meegedaan. Tegen de tijd dat ze 30 werden, had meer dan eenderde een orthodontische behandeling ondergaan. Uit de nieuwe studie blijkt nu dat degenen die nooit een beugel hebben gehad, optimistischer zijn dan degenen die zich wel hebben laten behandelen.

Andere factoren spelen een rol

Dr. Esma Doğramaci, hoogleraar Orthodontie aan de Universiteit van Adelaide. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze zich na een beugelbehandeling op latere leeftijd positiever over zichzelf zullen voelen en psychosociaal goed zullen presteren. Dit onderzoek bevestigt echter dat andere factoren een rol spelen bij het voorspellen van het psychosociaal functioneren van volwassenen. Een beugel op jongere leeftijd staat hier los van.”

Vaak combinatie van tandheelkundige problemen

Als je een beugel nodig hebt, is er vaak sprake van een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. De behandeling wordt uitgevoerd door een orthodontist.

Voor vergoeding orthodontie is aanvullende tandartsverzekering nodig

Orthodontie zit overigens niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.

 

Op vakantie? Hou ook je mond gezond

16 juli 2019

Tandarts Richard Kohsiek wenst iedereen een fijne zomer. Maar vraagt aan de vooravond van de grote vakantie toch wat extra aandacht voor de mondverzorging. Want die laat op reis nog weleens te wensen over. Maak gebruik van zijn tips en adviezen, die hij geeft in deze speciale zomerserie 'Met een gezonde mond de wereld rond'.

Deel 2: Mondverzorging op laag pitje

Een extra ijsje, een verfrissend colaatje, met regelmaat een biertje of cocktail te veel. Het is vakantie! En dan letten we even niet op ons eet- en drinkgedrag. Maar ook de mondhygiëne schiet er bij in, zo blijkt: we poetsen minder zorgvuldig, gebruiken liever de handtandenborstel in plaats van de elektrische en reinigen minder vaak tussen tanden en kiezen.

Neem per dag bewust een momentje voor je gebit

Tandarts Richard Kohsiek vertelt hoe je tijdens je vakantie toch je mond gezond kunt houden. “Tijdens die heerlijke weken zit je vaak in een ander ritme. Of je hebt gewoon even geen zin om je intensief bezig te houden met het reinigen van je gebit. En het is nou ook weer niet zo heel zo erg om een of twee weekjes je gebit iets minder te verzorgen. Maar neem op een dag in ieder geval wel even één momentje voor je tanden en kiezen. En dan het liefst ’s avonds voor het slapen gaan. Even goed poetsen en als het kan stokeren en rageren.”

Niet poetsen na het overgeven

“Het is zo herkenbaar”, vervolgt hij lachend. “Je wordt ’s morgens wakker na een avond vol bier. Je spuugt de hele boel onder en haalt meteen het liefst de tandenborstel door je mond. Toch kun je dit beter niet doen, want zuur tast het tandglazuur aan, waardoor het brozer wordt. Het zachte glazuur kan dan gemakkelijk worden weggepoetst en dat verhoogt weer de kans op gaatjes. Spoel gewoon maar met water.”

Drink fris in korte tijd op

Suikers in ijsjes, frisdranken en alcohol worden door bacteriën in de mond ook omgezet in zuur. ”Krijgt je gebit dagelijks vaak zuren te verwerken, dan heeft het onvoldoende tijd om te herstellen. Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid suiker, maar ook om de snelheid waarmee die wordt genuttigd. Je kunt dus beter een glas fris in korte tijd opdrinken dan af en toe een slokje nemen, zoals kinderen vaak doen. Want anders vindt er iedere keer een zuuraanval op je gebit plaats.”

Cocktailprikker is geen tandenstoker

“En zit je op dat gezellige terrasje met een drankje en een hapje, neem nóóit een cocktailprikkertje als tandenstoker! Door de ronding kun je daarmee niet goed tussen je tanden en kiezen komen. Je beschadigt er alleen maar je tandvlees mee”, waarschuwt hij.

Dinsdag 23 juli vertelt Richard Kohsiek wat je moet doen als je je kies stuk bijt op een olijfpit of een mega-golf je gebitsprothese uit je mond slaat. Raak vooral niet in paniek, is zijn advies.

Teruglezen?

Deel 1 gaat over de voorbereiding. Heb je voor vertrek ook je verzekering gecheckt? En heb je in het buitenland een adapter voor je elektrische tandenborstel nodig?