Nieuws

Coronavirus: ook nu gewoon naar de tandarts!

14 oktober 2020

Mondzorgpraktijken zijn sinds april weer voor iedereen open en zijn ook na het afkondigen van de nieuwe maatregelen volledig toegerust om elke vorm van zorg te verlenen aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen en dan volgt er een aantal gezondheidsvragen. Daarna kan er pas een afspraak worden gemaakt. Als die niet op dezelfde dag is, zal kort voor je afspraak nogmaals naar je gezondheid worden gevraagd. 

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Mondkapjes

Een mondzorgpraktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte: mondkapjes zullen dus niet verplicht worden, maar natuurlijk ben je vrij om er een te dragen. Veel mondzorgpraktijken zullen dit ook promoten. Voordat je de behandelkamer betreedt, moet het mondkapje af. Gooi een éénmalig te gebruiken exemplaar weg bij het restafval; een wasbaar mondmasker berg je zo steriel mogelijk op, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Was je handen en betreedt dan pas de behandelkamer. Reinig na de behandeling weer je handen. Zet een nieuw wegwerpmasker of schoongewassen exemplaar op en verlaat dan de praktijk.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: medische mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zie je geen veranderingen. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Probeer dus ook van je mondkapje en telefoon af te blijven. 

In een video hebben we alle nieuwe maatregelen in de mondzorgpraktijken nog even voor je op een rijtje gezet. Zo houden we samen corona onder controle.

 

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Zelfs als je verkouden bent, koorts hebt of in quarantaine of isolatie bent. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen. 

Afstand houden blijft van het grootste belang

Houd overal minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. En, pas je die andere simpele regels ook nog toe?

1. Blijf bij klachten thuis en laat je testen 

2. Schud geen handen

3. Was vaak je handen met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

4. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg 

5. Werk zoveel mogelijk thuis

6. Vermijd drukte: reis buiten de spits en ga ergens weg als het te druk is

7. Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

Publieksinformatienummer 

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kun je ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.

Tijdelijke toeslag door corona-uitbraak

28 september 2020

Tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten mogen sinds 1 augustus 2020 tijdelijk een toeslag van 4,26 euro per patiënt in rekening brengen als gevolg van de corona-uitbraak. 

Uit voorzorg worden meer handelingen verricht

Mondzorgverleners maken meer kosten. Ze gebruiken nu extra beschermingsmiddelen en moeten bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen verrichten. Daardoor zijn ze meer tijd kwijt per patiënt. Om verspreiding van het virus te voorkomen, moet je bijvoorbeeld soms ook eerst spoelen met verdunde waterstofperoxide. Want ook in de mondzorgpraktijk staat veiligheid voorop.

Declaratie toeslag 1 keer per dag, ongeacht aantal afspraken

De toeslag van 4,26 euro mag per patiënt per zitting worden gedeclareerd. Maar dit geldt niet als je op dezelfde dag 2 afspraken hebt binnen dezelfde praktijk. Bijvoorbeeld als je na een afspraak bij de tandarts ook nog naar de mondhygiënist moet. De toeslag mag dan maar 1 keer in rekening worden gebracht. 

Toeslag door berekenen is niet verplicht

Mondzorgverleners zijn overigens niet verplicht de toeslag te gebruiken. Doen zij dit wel, dan moet je hier vooraf over geïnformeerd worden. Of mondeling bij het maken van een afspraak of in een extra vermelding in de schriftelijke afspraakbevestiging.

Extra bedrag is terug te vinden op rekening

De toeslag is op je rekening terug te vinden onder code C88 als het gaat om tandheelkundige zorg. Voor kinderen tot 18 jaar wordt alle mondzorg (behalve orthodontie, kroon- en brugwerk) vergoed vanuit de basisverzekering, dus ook code C88. De vergoeding voor volwassenen die een aanvullende tandartsverzekering hebben, is afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar. Vraag zelf bij je zorgverzekeraar na of je deze toeslag vergoed krijgt. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je de toeslag zelf.

Aparte code voor toeslag orthodontische behandeling

Bij orthodontische behandelingen mag code F902 worden gedeclareerd. Deze toeslag wordt alleen vergoed als je een aanvullende tandartsverzekering hebt met een module orthodontie.

Nieuwe afspraak geldt voor drie maanden

Mondzorgverleners mogen de toeslag tot 1 november 2020 declareren. Het is de bedoeling dat praktijken deze periode gebruiken om hun werkwijzen zo in te richten dat het extra bedrag daarna niet meer noodzakelijk is. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beslist samen met de Mondzorgalliantie of de toeslag na 1 november 2020 moet blijven bestaan en of het tarief dan nog passend is.

Stoptober: samen stoppen met roken

21 september 2020

Hé roker, doe jij dit jaar ook mee met Stoptober? De zevende editie van dit nationale stopmoment komt eraan. Bereid je goed voor en doof samen met tienduizenden anderen volgende maand voor 28 dagen je sigaret, shaggie of sigaar.

Na 4 weken is 70 procent van verslaving af

Al meer dan 500.000 mensen zijn inmiddels de uitdaging aangegaan. De meesten met succes, want na 4 weken blijft ongeveer 70 procent gestopt met hun gewoonte. Niet voor niets is oktober uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken.

Bekende Nederlanders geven het goede voorbeeld

Dit jaar zijn comedian Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, presentator Rick Brandsteder, First Dates barman Victor Abeln en socialite Estelle Cruijff ambassadeurs van Stoptober. Ook zij willen niets liever dan van hun verslaving af.

Roken ook schadelijk voor mondgezondheid

Een op de vijf volwassen Nederlanders rookt. En meer dan 80 procent wil stoppen. Roken vergroot de kans op verschillende gezondheidsklachten en ziekten en is schadelijk voor de mondgezondheid. Zo leidt het bijvoorbeeld tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is het verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker.

Grootste stopmoment van Nederland

Maar stoppen valt niet mee. Om rokers een handje te helpen, is in 2014 Stoptober in het leven geroepen, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland. Inmiddels is dit stopmoment groter dan de bekende datum van 1 januari.

Ga ook de uitdaging aan en schrijf je nu in

Als je je aanmeldt via www.stoptober.nl krijg je vanaf 28 september iedere dag via een speciale app tips en adviezen; ook kun je via social media ervaringen uitwisselen en elkaar een hart onder de riem steken. Kom op, schrijf je in! Ook jij kan het.

.