Elektrisch poetsen

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel.

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer je poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Geavanceerde elektrische tandenborstels hebben een timer die je in stapjes door de 2 minuten leidt.

Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met teveel druk wordt gepoetst.

Soorten elektrische tandenborstels

Er zijn verschillende elektrische tandenborstels te koop. De twee meest toegepaste technologieën zijn: oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand) en sonisch (zijwaarts heen- en weergaand).

 • Oscillerend-roterend
  Deze technologie is gebaseerd op het ontwerp van het polijstcupje dat door je tandarts of mondhygiënist wordt gebruikt voor een professionele gebitsreiniging. De opzetborstels hebben een kleine ronde borstelkop.
 • Sonisch
  Sonische tandenborstels zijn gebaseerd op het ontwerp van de borstelkop van een handtandenborstel. De sonische tandenborstel heeft de vertrouwde vorm van een handtandenborstel.

Er zijn ook elektrische tandenborstels met batterijen beschikbaar, maar deze hebben minder reinigingskracht dan de oplaadbare variant. Bij aanschaf van een elektrische tandenborstel is het vooral belangrijk dat de technologie bij je past. Belangrijk is dat de borstelkop niet te groot is zodat de borstel overal goed bij kan komen. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies.

Hoe gebruik ik een elektrische tandenborstel?

 • Oscillerend-Roterend technologie:
  De elektrische borstel met een rond borstelkopje moet goed en zorgvuldig om iedere tand en kies heen gedraaid worden. Er hoeven geen poetsbewegingen gemaakt te worden, omdat de borstel zelf de poetsbewegingen maakt. Houd een vaste poetsvolgorde aan en let ook op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van je gebit. Leer jezelf het poetsrondje aan! 
 • Sonische technologie:
  Voor het gebruik van een elektrische tandenborstel met de sonische technologie plaats je de borstel onder een kleine hoek op de rand van de tand en het tandvlees. Oefen weinig druk uit en laat de borstelkop het werk doen. Verplaats vervolgens de borstelkop naar de volgende tand of kies. Houd een vaste poetsvolgorde aan en let op de achterkant van de laatste kiezen en de binnenkant van je gebit. 

Vind je het lastig? Vraag dan je tandarts of mondhygiënist om advies.

Kan mijn kind ook met een elektrische tandenborstel poetsen?

Ja, dat kan. Je kunt het gebit van je kind veilig poetsen met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels kunnen het kind extra stimuleren het gebit goed te verzorgen: door de timer, techniek, felle kleurtjes en het kleine borstelkopje. Sommige tandartsen adviseren echter om kinderen het poetsen met een handtandenborstel eigen te maken en geven daar de voorkeur aan.

Het begeleiden en napoetsen blijft belangrijk tot een leeftijd van ongeveer 10 jaar. Dan is de motoriek van het kind volledig ontwikkeld. Daarna blijft het belangrijk om de effectiviteit van het poetsen door je kind regelmatig te controleren.

Bron: KNMT