75-plussers met eigen gebit zijn gezonder

25 juni 2021

Foto van 75-plussers met eigen gebit zijn gezonder

Ouderen die hun eigen tanden en kiezen nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

Minder medicijnen en minder ziektes

Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit een onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG, die aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de resultaten van haar proefschrift.

Afnemende zelfzorg van invloed

Ouderen behouden tegenwoordig steeds vaker hun eigen gebit of krijgen een klikgebit.  Maar met de jaren wordt de zelfzorg moeilijker door bijvoorbeeld lichamelijke en/of geheugenproblemen. Ook het tandartsbezoek neemt af. En dat heeft allemaal invloed op de mondgezondheid.

Verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

Mieke Bakker keek vooral naar het verband tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid. Zij richtte zich in haar onderzoek met name op ouderen van 75 jaar en ouder.

Duizenden ouderen 8 jaar lang gevolgd

De tandarts werkte met de gegevens van tienduizenden mensen, verdeeld in drie groepen:  143.199 ouderen met een eigen gebit, 24.923 met een kunstgebit en 6.503 met een klikgebit. Zij zijn 8 jaar lang gevolgd. Jaarlijks werd bij hen gemeten hoe vaak zij een bezoek aan zorgverleners brachten, hoeveel medicatie zij kregen voorgeschreven, hoeveel medicijnen zij gebruikten, of ze chronische ziekten hebben en wat hun zorgkosten waren.  

Oudere met eigen gebit heeft betere gezondheid

Uit de studie blijkt dat de ouderen met een eigen gebit doorgaans een betere gezondheid hebben dan ouderen zonder eigen tanden en kiezen. Zij gebruiken minder medicijnen en  hebben minder ziektes. Ook worden ze minder vaak opgenomen in een verpleeghuis en hebben ze minder vaak medische zorg nodig. Hun zorgkosten zijn lager, zowel de tandheelkundige als de  algemene zorgkosten.  

Met klikgebit gaat gezondheid achteruit

Ouderen met een klikgebit hebben op het moment dat ze de implantaten krijgen vaak een relatief goede gezondheid, vergelijkbaar met die van ouderen met een eigen gebit. Alleen treden in de loop van de tijd veranderingen in hun gezondheid op: na een paar jaar is hun gezondheid achteruitgegaan en meer vergelijkbaar met de gezondheid van leeftijdsgenoten met een kunstgebit.

Tandartsbezoek van alle 75-plussers afgenomen

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat het tandartsbezoek van alle ouderen was afgenomen. Vergeleken met het begin van die periode, ging na 8 jaar 67 procent van de ouderen met eigen gebit nog naar de tandarts. Voor  ouderen met kunstgebit was dat  10 procent en ouderen met klikgebit 25 procent.