Beugel staat niet garant voor geluk en zelfvertrouwen

19 juli 2019

Foto van Beugel staat niet garant voor geluk en zelfvertrouwen

Staan ze scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een beugel kan ervoor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in je mond of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een orthodontische behandeling een oplossing zijn. Maar een beugel is geen garantie voor meer geluk of zelfvertrouwen op latere leeftijd, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

Zonder beugel optimistischer

Voor de studie werden 448 13-jarigen gevolgd die tussen 1988 en 1989 aan een onderzoek over hun mond hadden meegedaan. Tegen de tijd dat ze 30 werden, had meer dan eenderde een orthodontische behandeling ondergaan. Uit de nieuwe studie blijkt nu dat degenen die nooit een beugel hebben gehad, optimistischer zijn dan degenen die zich wel hebben laten behandelen.

Andere factoren spelen een rol

Dr. Esma Doğramaci, hoogleraar Orthodontie aan de Universiteit van Adelaide. “Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze zich na een beugelbehandeling op latere leeftijd positiever over zichzelf zullen voelen en psychosociaal goed zullen presteren. Dit onderzoek bevestigt echter dat andere factoren een rol spelen bij het voorspellen van het psychosociaal functioneren van volwassenen. Een beugel op jongere leeftijd staat hier los van.”

Vaak combinatie van tandheelkundige problemen

Als je een beugel nodig hebt, is er vaak sprake van een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. De behandeling wordt uitgevoerd door een orthodontist.

Voor vergoeding orthodontie is aanvullende tandartsverzekering nodig

Orthodontie zit overigens niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.