Extra aandacht voor mondgezondheid van diabetespatiënt

13 juni 2019

Foto van Extra aandacht voor mondgezondheid van diabetespatiënt

Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), waarop Martijn Verhulst woensdag 3 juli is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Vooral tandvleesontsteking komt vaak voor

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft het bloedsuikerniveau in balans te houden. Daardoor kunnen patiënten problemen krijgen met hun ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Maar ook kunnen ze complicaties krijgen in de mond, zoals een tandvleesontsteking, droge mond en schimmelinfecties. Vooral tandvleesontsteking komt vaak voor bij mensen met suikerziekte, wat – naast de negatieve invloed op de kwaliteit van leven – ook de balans van het bloedsuikerniveau verder kan verstoren.

Voorkomen van complicaties

De zorg voor patiënten met suikerziekte is vooral gericht op het voorkomen van deze complicaties. Uiteindelijk is het doel van de behandeling het behoud van ‘met de gezondheid samenhangende kwaliteit van leven’. Hiervoor werken verschillende specialisten samen, met een centrale rol voor de huisarts en praktijkondersteuner.

Aanmoedigen tandartsbezoek

Om te onderzoeken of extra aandacht voor mondgezondheid zin heeft, deed Verhulst onderzoek onder vierentwintig Amsterdamse huisartsenpraktijken. Hij deelde ze willekeurig op in twee groepen. In de eerste groep werd extra aandacht gegeven aan de mondgezondheid, door de patiënten te wijzen op het belang van mondgezondheid, het aanmoedigen van regelmatig tandartsbezoek en het uitdelen van een introductiepakket met mondverzorgingsproducten. In de tweede groep werd niets extra’s gedaan.

Betere kwaliteit van leven

Een jaar later was de ‘met mondgezondheid samenhangende kwaliteit van leven’ in de eerste groep voor significant meer mensen verbeterd. Verhulst: “Wanneer de zorgverleners erin slaagden structureel meer aandacht te geven, verhoogde dat de kwaliteit van leven voor nog meer patiënten. Dit wijst erop dat patiënten met suikerziekte baat hebben bij extra aandacht voor mondgezondheid binnen de eerstelijns diabeteszorg.” 

Regelmatige gebitscontrole

Diabetespatiënten merken vaak niet, of heel laat, dat zij tandvleesproblemen hebben. Daarom is het belangrijk dat zij regelmatig de tandarts of mondhygiënist bezoeken, ook als zij geen klachten hebben of een kunstgebit dragen. Maar ook is het van belang zelf het gebit goed te (blijven) verzorgen.