Op Wereldkankerdag aandacht voor mondzorg bij chemo en bestraling

4 februari 2020

Foto van Op Wereldkankerdag aandacht voor mondzorg bij chemo en bestraling

Chemo, bestraling of een andere kankerbehandeling kan gevolgen hebben voor je mondgezondheid. Twee van de drie patiënten hebben last van mond- en/of gebitsproblemen.

Therapie heeft effect op speekselaanmaak

Kankertherapie tast de slijmvliezen aan en dat heeft weer effect op de aanmaak van speeksel. Een goede speekselaanmaak beschermt  van nature tegen tandbederf en zorgt ervoor dat we goed kunnen praten, kauwen en slikken.

Droge mond en zweertjes

De klachten van behandelde kankerpatiënten variëren van gele en gevoelige tanden tot kiezen die plots afbreken, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Maar een verminderde speekselaanvoer maakt de mond ook droog en kwetsbaar voor zweertjes en ontstekingen.

Controleer dagelijks je mond en gebit 

Tijdens de kuur is het verstandig om je mond en gebit goed te blijven verzorgen en dagelijks te controleren op blaren, witte plekjes, (beginnende) ontstekingen, roodheid en speekselklachten. Neem bij dergelijke problemen direct contact op met je specialist en je tandarts. Ernstige gebitsproblemen kunnen de behandeling namelijk vertragen.

Laat voor behandeling 0-meting uitvoeren

Ook is het raadzaam om voorafgaand aan de kankerbehandeling  naar de tandarts te gaan om een zogenaamde ‘0-meting’ te laten uitvoeren met foto’s van je gebit. Zo kun je later aantonen dat eventuele gebitsproblemen een direct gevolg zijn van de therapie en kun je aanspraak maken op een vergoeding van de mondzorgkosten op basis van de dekking ‘bijzondere tandheelkunde’.

Fred Rozema legt uit hoe het zit

In een interview met ‘Doorgang’ vertelt Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde, alles over de invloed van kankertherapie op de mondgezondheid.