Hoe poets je de tanden van je kind?

5 juli 2023

Foto van Hoe poets je de tanden van je kind?

Vanaf het moment dat het eerste melktandje is doorgebroken, begin je met tandenpoetsen bij je kind. Een keer per dag 2 minuutjes, altijd voor het slapen gaan. En vanaf 2 jaar poets je ook ’s morgens 2 minuten. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Kijk altijd goed in het mondje

Zorg ervoor dat je altijd goed in het mondje kunt kijken en ondersteun het hoofdje. De baby kun je liggend op het aankleedkussen poetsen. Of op het bed, laat het hoofdje dan op je schoot rusten. Als je kindje kan zitten, dan kun je zittend op schoot de tandjes poetsen. Laat het hoofdje dan tegen je lichaam rusten. Kan je kindje al staan? Ga dan zelf schuin achter je kind staan. Ondersteun met 1 hand de kin, met de andere hand poets je de tandjes. En kijk altijd goed waar je poetst.

Gebruik peutertandpasta

Poets het hele mondje met een zacht borsteltje met een klein beetje fluoride peutertandpasta. Meer dan de grootte van een doperwt is niet nodig. Fluoride maakt de tanden sterker en helpt gaatjes voorkomen. Maak kleine bewegingen, ga heel rustig heen en weer.

Masseer ook het tandvlees

Poets ook het tandvlees waar nog geen tandjes zitten. Zo verwijder je voedselrestjes en masseer je ook meteen het tandvlees. Dat vindt je kindje lekker bij het doorkomen van tanden en kiezen. En het went meteen aan iedere dag tandenpoetsen.

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Heb je vragen over het poetsen of over de mondverzorging van je baby of dreumes? Maak een afspraak bij je tandarts. Want die is er voor je: “De tanden van je kind, daar zorgen wij samen voor!”. Jij thuis. De tandarts in de praktijk.