Laat gratis je gebitsprothese checken!

23 mei 2023

Foto van Laat gratis je gebitsprothese checken!

Heb je al heel lang hetzelfde kunstgebit dat niet meer goed zit? Blijf er dan niet te lang mee doorlopen, want problemen met kauwen en eten kunnen gevolgen hebben voor je gezondheid.

Dag van de Tandprotheticus

Om iedereen met een gebitsprothese hiervan bewust te maken, organiseert de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) de Dag van de Tandprotheticus. Op 25 mei 2023 kun je gratis je mond laten checken bij een specialist in de buurt.

Voorkom gezondheidsproblemen

Zo’n 3 miljoen mensen in ons land hebben een gehele of gedeeltelijke gebitsprothese. Het merendeel van deze groep is 65-plusser. Daarom roept de ONT ook familieleden en buren, mantelzorgers en zorgverleners van (kwetsbare) ouderen op hen te wijzen op het belang van een goed passend gebit. Want wie niet meer goed kan kauwen, gaat minder eten, waardoor het lichaam te weinig voedzame stoffen binnenkrijgt met alle gevolgen van dien. Zo neemt door verzwakking de kans op vallen toe. Bovendien kunnen door ontstekingen in de mond elders in het lichaam gezondheidsproblemen ontstaan.

Met de jaren slinken je kaken

Ook je gezicht verandert trouwens bij het te lang doorlopen met hetzelfde kunstgebit. Want door de jaren heen slinken je kaken, waardoor rond je kin en mond diepere lijnen ontstaan.

Rondlopen met pijn is niet nodig

Het advies is een kunstgebit jaarlijks te laten controleren en iedere 5 jaar te laten vervangen. Sommigen, met name ouderen, dragen wel 10 tot 20 jaar dezelfde niet meer passende prothese, constateren tandprothetici. Maar rondlopen met pijn is echt niet nodig, benadrukken zij.

Advies op maat

Op de Dag van de Tandprotheticus krijgt iedereen naast een check een advies op maat. Ter plekke kunnen alle vragen worden gesteld, is er informatie te verkrijgen over de modernste technieken en zijn er diverse demonstraties.

Kijk op www.dagvandetandprotheticus.nl of www.kunstgebit.nl voor deelnemende tandprothetici in de buurt.