Op vakantie? Vergeet je mond(zorg) niet!

9 juli 2019

Foto van Op vakantie? Vergeet je mond(zorg) niet!

De tickets zijn binnen, paspoorten en creditcards liggen klaar en de reisverzekering is geregeld. In gedachten zijn de koffers al ingepakt: zomerkleding, zwemgoed, zonnebrand, toilettas. Niets vergeten?

Tandarts Richard Kohsiek wenst iedereen een fijne zomer. Maar vraagt aan de vooravond van de grote vakantie toch wat extra aandacht voor de mondverzorging. Want die laat op reis nog weleens te wensen over.  Maak gebruik van zijn tips en adviezen, die hij de komende vier weken geeft in deze speciale zomerserie 'Met een gezonde mond de wereld rond'.

Deel 1: De voorbereiding

Acute kiespijn, een tand die afbreekt, een valpartij waarbij je naar op je mond terechtkomt; de kans dat je precies in je vakantie tandheelkundige hulp nodig hebt, is niet groot. Maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Daarom is het raadzaam voor vertrek je verzekering te checken.

Voorkom verrassingen

Richard Kohsiek: “Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat er onder welke verzekering valt en welke kosten wel en niet vergoed worden. Wat veel mensen niet weten is dat tandheelkundige kosten die je in het buitenland maakt vaak onder de reisverzekering (met een aanvullende verzekering) vallen.” Sommige zorgverzekeraars vergoeden spoedeisende behandelingen in het buitenland tot een maximumbedrag via je aanvullende zorgverzekering, vervolgt hij. “Altijd goed om die ook nog even door te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In sommige landen is tandheelkundige zorg wat goedkoper, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Italië kan een bezoekje aan de tandarts flink in de papieren lopen.”

Spoedeisende hulp

Voorwaarden voor een vergoeding is overigens wel dat het om spoedeisende hulp gaat. “Dat betekent dat je de klachten tijdens de vakantie hebt gekregen en niet al had voor vertrek. Hevige, spontane kiespijn is daar een goed voorbeeld van. Breekt er echter een stukje van je tand af dan is er niet per se acute hulp nodig. Mits je natuurlijk pijnklachten hebt.”

Fotootje appen

Neem voor de zekerheid ook het telefoonnummer van je eigen tandarts mee, raadt hij aan. “Dan kun je altijd even overleggen en indien nodig een fotootje appen. En volg het advies maar op: hij of zij kent jou en je gebit het beste.”

Duikers opgelet!

Heb je overigens nog voor je vakantie een controleafspraak bij de tandarts staan, zeg die dan niet af. Duikers bijvoorbeeld kunnen door de drukverschillen loszittende vullingen verliezen, waarschuwt Kohsiek.

Vergeet adapter niet

Nog een laatste tip voor een goede voorbereiding: “Kijk of je een adapter nodig hebt voor je elektrisch tandenborstel als je die wilt meenemen. Poets je in de vakantie toch liever met de hand, koop dan even een nieuwe tandenborstel en neem niet dat harige ding mee dat nog ergens in een laadje ligt! En ben je gewend aan je eigen stokertjes en ragertjes? Stop die dan ook in je koffer. Ze wegen niks.”

Verder lezen?

Deel 2 gaat over de mondzorg die het tijdens de vakantie soms zwaar te verduren heeft. Al die ijsjes, glaasjes fris, koele biertjes en hippe cocktails ook... En moet je nu wel of juist niet poetsen na het overgeven?

Deel 3 gaat over kiespijn en andere ongemak. Wanneer heb je met spoed een tandarts nodig en wat kan wachten tot na de vakantie?

Deel 4 tenslotte staat in het teken van taal. Je zal maar een tandarts nodig hebben in het buitenland. Imam zubobolju; hitno trebam zubara.