Sporten? Houd ook je mond in topconditie!

26 augustus 2019

Foto van Sporten? Houd ook je mond in topconditie!

Ze poetsen vaker, gaan regelmatig naar de tandartsen, roken niet en eten gezond. Toch hebben topsporters een slechter gebit dan anderen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Veel last van ontstoken tandvlees

Meer dan 350 monden van voetballers, wielrenners, turners, zwemmers, rugbyers, roeiers, hockeyers, zeilers en atleten, onder wie Olympische sporters, zijn grondig nagekeken. Maar liefst de helft had last van tandbederf. Ook hadden ze vaak ontstoken tandvlees. Eén op de drie gaf zelfs aan zo veel mondklachten te hebben dat hun training eronder leed.

Overmatig gebruik van energiedrankjes

Als reden voor hun slechte gebit wordt in de studie het overmatig gebruik van sportdranken, energierepen en gelletjes genoemd. Daar zitten zo veel suikers en zuren in dat ze het glazuur beschadigen.

Sport gezond, zorg voor je mond!

Sporten, en zeker op topniveau, vergt veel van je lichaam. En daar hoort een goede gezondheid bij. Maar vergeet daarbij je mondgezondheid niet. Zo lijden je prestaties niet onder gebitsproblemen. Wil je weten hoe je de risico’s kunt beperken? Onder het motto Sport gezond, zorg voor je mond! hebben we wat tips op een rijtje gezet.