Te lang computeren funest voor mondgezondheid

12 juli 2019

Foto van Te lang computeren funest voor mondgezondheid

Tieners die meer dan drie uur per dag achter de computer zitten, houden er slechte eetgewoonten op na, poetsen minder vaak hun tanden en gaan te weinig naar de tandarts. Hiermee brengen ze hun mondgezondheid ernstig in gevaar, zo waarschuwen Poolse onderzoekers.

Jongens poetsen het minst

Aan de hand van een vragenlijst over de sociaaleconomische status en het gezondheidsgedrag zijn de gegevens van ruim 1.600 18-jarigen verzameld. De conditie van hun gebit en hun tandvlees werd klinisch geëvalueerd. Met name jongens die vaak achter de computer zitten, nemen het niet zo nauw met de mondverzorging: slechts de helft poetst zijn tanden twee keer per dag.

Voorlichting belangrijk

Professor Jacek Tomczyk, directeur van het instituut voor Ecologie en bio-ethiek aan de Cardinal Stefan Wyszyński University in Warschau, onderstreept het belang van voorlichting over mondgezondheid. Tieners die veel computeren, moeten weten dat hun gedrag kan leiden tot slechte voedings- en mondgezondheidsgewoonten. Als die immers tijdens de adolescentie al zijn ontwikkeld, blijven ze vaak op volwassen leeftijd intact, zo stelt hij.