Wees toch zuinig op je gebit!

11 juni 2019

Foto van Wees toch zuinig op je gebit!

Een stukje plakband afscheuren, een label uit een nieuwe blouse verwijderen of een flesje openen. Veel mensen pakken geen schaar of opener maar gebruiken hiervoor hun tanden.

Geen onschuldige handelingen

“Dergelijke handelingen lijken misschien onschuldig, maar het gebruik van ons gebit als gereedschap kan de gezondheid van onze mond behoorlijk op het spel zetten”, waarschuwt dr. Nigel Cartel, voorzitter van de Oral Health Foundation.

Plakband afbijten populair

Uit recent onderzoek van de Oral Health Foundation en Philips blijkt dat maar liefst 65 procent van de ondervraagden hun tanden en kiezen regelmatig ergens anders voor gebruiken dan voor eten en drinken. Zo geeft meer dan 40 procent aan plakband af te bijten, ruim een kwart bijt op zijn nagels en 22 procent gebruikt zijn tanden om iets te dragen wanneer hij zijn handen vol heeft. Ook het verwijderen van kledinglabels, kauwen op pennen en potloden, het openen van flessen en het sluiten van ritssluitingen scoren hoog.

Nare gewoontes met grote gevolgen

Het zijn gewoontes die het gebit ernstig kunnen beschadigen, waarschuwt dr. Cartel. “Tanden en kiezen kunnen gaan afbrokkelen of zelfs breken. Maar door de druk en spanning kunnen elementen ook gaan verschuiven. Dat kan allemaal leiden tot uitgebreide en kostbare ingrepen.”

Kauwen en spreken

“We moeten onze tanden en kiezen gewoon gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: het kauwen van voedsel, zodat het makkelijker te verteren is. Ze helpen ons ook te spreken en geluiden te maken. Ook geeft het gebit ons gezicht zijn uiteindelijke vorm. Daarom moeten we niets doen dat onze tanden en kiezen in gevaar kan brengen."

Jongeren zijn hardleers

Jongvolwassenen maken zich overigens het meest schuldig aan oneigenlijk gebruik van het gebit. Meer dan 4 op de 5 (85%) geeft toe dat ze hun tanden en kiezen misbruiken door ze ongewone karweitjes te laten doen. Dit is significant meer dan 35 tot 54-jarigen (70%) en mensen van 55 jaar en ouder (54%).