Implantaat

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een tandwortelvervanger, die in het kaakbot wordt geplaatst tijdens een kleine chrirugische ingreep. Vaak gebeurt dat onder lokale verdoving. De meeste implanaten zien eruit als een schroef en zijn gemaakt van titanium, zirkonium of een combinatie van dezematerialen. Implantaten worden geplaatste als basis voor een implantaatkroon, implantaatbrug of kunst(klik)gebit. 

Wanneer is een implantaat nodig?

Een implantaat vervangt een ontbrekende tand- of kieswortel. Om te voorkomen dat de tanden rondom de ontbrekende wortel scheef gaan staan of dat de tanden hun kauwfunctie verliezen, dient het gat te worden opgevuld met een implantaat. Daarnaast speelt het esthetische aspect een rol. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen.

Doet het plaatsen van een implantaat pijn?

Door het gebruik van een verdoving, doet het plaatsen van een implantaat geen pijn. Je kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

In principe gaan implantaten een lange tijd mee. Daarbij zijn regelmatige controles en een goede mondhygiëne van belang.