Medicijnen en naar de tandarts

Waarom moet mijn tandarts weten dat ik medicijnen slik?

Als je tandarts niet op de hoogte is van je medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij je medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die je al gebruikt. Ook kan je tandarts een behandeling uitvoeren die door de medicijnen beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, zoals anti-depressiva en middelen tegen een hoge bloeddruk monddroogte veroorzaken. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld cariës groter.

Wat is een anamneseformulier?

Een anamneseformulier is een gezondheidsvragenlijst. Het formulier geeft de tandarts inzicht in je algemene gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen en allergieën. Zo kan de tandarts zorg op maat bieden en op de juiste manier handelen mocht er zich tijdens je bezoek aan de praktijk onverhoopt iets voordoen. 

Moet ik het anamneseformulier invullen?

Als je moeite hebt met het invullen van het formulier, bespreek dit dan met je tandarts. Het niet (volledig) invullen van het formulier kan betekenen dat de tandarts risicovolle of ingrijpende behandelingen niet wil uitvoeren, omdat hij de kans op complicaties niet kan inschatten.

Ik moet betalen voor het invullen van een anamneseformulier. Klopt dat?

Voor het invullen van een anamneseformulier mag de tandarts de code C22 in rekening brengen, maar alleen als er iets bijzonders met je gezondheid aan de hand is en hij bijvoorbeeld moet overleggen met je huisarts of specialist of moet onderzoeken wat voor invloed bepaalde medicijnen hebben op de mondgezondheid.