Wat is parodontitis?
Dit is een tandvleesontsteking die verder gaat dan gingivitis (ontstoken tandvlees). Uiteindelijk kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben.
Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees en zit in de rand van het tandvlees. Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees en bevindt zich dieper in het tandvlees.
Hoe kom ik van parodontitis af?
Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
Door een goede mondhygiëne kun je zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de tandarts of mondhygiënist de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.
Moet ik voor parodontitis naar een parodontoloog?
In principe kunnen zowel je eigen tandarts, een mondhygiëniste als een tandarts-parodontoloog parodontitis behandelen. Aangezien behandeling volgens het paro-protocol plaatsvindt, waarin veel controlemomenten zitten, geven veel tandartsen er de voorkeur aan om patiënten met parodontitis door te sturen naar een tandarts-parodontoloog. Dit hang ook samen met de affiniteit die je tandarts met de behandeling heeft.
Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees is roze en stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!