De tandartsassistent is hét gezicht van menig tandartspraktijk. Hij of zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk. De assistent houdt zich dus bezig met organisatorische zaken, maar mag onder toezicht van de tandarts ook een aantal handelingen uitvoeren.
Welke handelingen kan een tandartsassistent uitvoeren?
- Verrichten van diverse baliewerkzaamheden
- Verrichten van diverse ondersteunende administratieve werkzaamheden
- Klaarmaken, opruimen en schoonmaken van de behandelkamers en de instrumenten.
- Assisteren aan de stoel tijdens de behandeling.
- Geven van advies en voorlichting over mondhygiëne.
- Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts).
- Nemen van gebitsafdrukken en maken van gipsmodellen.
- Uitvoeren van kleine reparaties aan protheses en polijsten van protheses.
- Registreren van behandelgegevens in daartoe bestemde dossiers.
Opleiding tandartsassistent
De opleiding tot tandartsassistent is een mbo-opleiding op niveau 4. De opleiding is erg praktijkgericht. Alles wat je leert oefen je meteen in de praktijk. Na het behalen van je diploma kun je dus zo aan de slag.
De opleiding tot tandartsassistent bestaat uit een generiek deel en een beroepsspecifiek deel. Tot het generieke deel behoren de verplichte vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap. Het beroepsspecifieke deel richt zich op de kerntaken van de tandartsassistent: het uitvoeren van frontofficetaken, het assisteren bij en uitvoeren van tandheelkundige handelingen en het werken aan kwaliteit en deskundigheid.
Tijdens de opleiding leer je:
- assisteren aan de stoel;
- omgaan met verschillende patiëntgroepen;
- zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige handelingen;
- voorlichten en adviseren;
- organiseren, plannen en administreren.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Toelating kan per regio en instelling verschillen. Over het algemeen heb je één van de onderstaande diploma’s nodig om toegelaten te worden:
- diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
- MBO-diploma niveau 2 of 3 van een vergelijkbare opleiding;
- diploma LBO, VBO of MAVO waarbij alle examenvakken zijn afgelegd op tenminste c-niveau;
- overgangsbewijs HAVO of VWO naar het derde/vierde leerjaar.
Aanbieders MBO-opleiding Tandartsassistent
Er zijn verschillende mogelijkheden om het mbo-diploma te behalen. Voor schoolverlaters en herintreders, voor wie graag op school leert of liever in de praktijk: er is voor elk wat wils.
Deze instellingen bieden door de overheid erkende mbo-opleidingen tot tandartsassistent aan:
Opleidingsvormen
BOL (Beroeps Opleidende Leerweg)
Een beroepsopleidende leerweg – ook wel het ‘reguliere onderwijs’ genoemd – wordt voornamelijk gevolgd door jonge studenten die direct uit het voortgezet onderwijs aan een ROC een mbo-opleiding gaan volgen. De BOL-leerweg bestaat uit een praktijkdeel van minimaal 20% en maximaal 60%. Het praktijkdeel wordt stage genoemd en een student kan daarvoor terecht bij een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt 3 jaar.
BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)
De BBL-leerweg is een combinatie van werken (minimaal 60%) en leren, waarbij de student in dienst is van een bedrijf en tegelijkertijd een opleiding volgt. Om aan deze BBL-variant te kunnen deelnemen moet de student een dienstverband aangaan. De assistent kan dus (blijven) werken in de praktijk en gaat 1 dag of avond per week naar school. De studie duurt in principe 3 jaar, soms zijn er enkele vrijstellingen mogelijk op basis van eerdere werkervaring.
Verkorte opleiding tandartsassistent
Voor ervaren tandartsassistenten zonder mbo-diploma Tandartsassistent is er de mogelijkheid om via een verkorte opleiding alsnog dit diploma te behalen, de zogeheten derde leerweg. Onder andere Edin, DentalMBO en Capabel Onderwijs Groep bieden deze mogelijkheid aan.
Zelfstudievarianten
Bij LOI, NTI en Scheidegger wordt hoofdzakelijk zelfstandig gestudeerd. Er zijn wel verplichte praktijkdagen en studenten lopen stage. Soms is er ook een meer klassikale variant.
EVC (Erkennen Verworven Competenties)
Werk je al als tandartsassistent maar heb je geen mbo-diploma? Dan kan ook een EVC-traject (Erkennen Verworven Competenties) misschien iets voor jou zijn. Bij zo'n traject wordt je werkervaring in kaart gebracht. Je krijgt dan een ervaringscertificaat. Daarmee kun je vrijstellingen krijgen om vervolgens via een verkorte route alsnog je mbo-diploma te halen.
Erkende aanbieders EVC-trajecten --> zoek op: tandartsassistent
Werken als tandartsassistent
Ben je op zoek naar een baan als tandartsassistent? Neem dan vooral een kijkje in de KNMT Vacaturebank. Er is namelijk veel vraag naar tandartsassistenten, met én zonder (werk)ervaring.
Bron: KNMT