Flossdraad (tandzijde)

 Eén van de manieren om de ruimtes tussen je tanden schoon te houden is met flossdraad. Flossdraad is vooral geschikt als de tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan. 

Flossen in 5 stappen

  1. Wikkel ongeveer 40 cm flossdraad om de middelvingers.
  2. Span een stuk van ongeveer 2-3 centimeter flossdraad tussen de duimen en/of wijsvingers.
  3. Breng de flossdraad voorzichtig tussen de tanden tot onder het tandvlees.
  4. Buig de flossdraad om de zijkant van de tand en trek zachtjes met een zagende, heen- en weergaande beweging de draad van het tandvlees naar de snijrand of het kauwvlak. Ga niet zover dat het tandvlees pijn doet.
  5. Herhaal stap 2 t/m 4 voor de zijkant van de andere tand of kies. Ga zo verder en sla geen enkele ruimte over.

Onbereikbare plaatsen flossen met brugnaald

Op de plaatsen waar de draad niet door het contactpunt kan worden gebracht (bijvoorbeeld bij een brug of een vaste beugel) kan toch flossdraad worden gebruikt. Dit kan in combinatie met een brugnaald. De brugnaald is een hulpmiddel om de flossdraad toch tussen de tanden te brengen op plaatsen waar dit anders niet zou kunnen. Er is ook flossdraad beschikbaar waarvan het uiteinde steviger is en als brugnaald gebruikt kan worden (superfloss).

Gaas als alternatief voor flossdraad

Dun vingerverbandgaas kan gebruikt worden om achter de laatste kiezen te kunnen flossen, of bij grotere openingen (spleetjes) tussen de tanden te reinigen. Het gaas wordt als flossdraad gebruikt. Na gebruik wordt het gaas weggegooid.

Overleg met tandarts of mondhygiënist voor het gebruik van flossdraad

Het is belangrijk individueel te bepalen wat de beste verzorging is voor een mond. De middelen die gekozen worden om de mond schoon te houden, moeten afgestemd zijn op de situatie in de mond. Jouw affiniteit met de gekozen middelen is belangrijk. Hoe groter de affiniteit, des te groter de kans op succes. Overleg met je tandarts of mondhygiënist welk middel het meest geschikt is.

Flossen, ragen of tanden stoken?

Wat is beter: flossen, ragen of tanden stoken? In dit filmpje hoor je er alles over!

Bron: NVvP