Ouder worden is niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook op je gebit. Ook je eetgewoontes veranderen naarmate je ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om je gebit goed te blijven verzorgen. Ga dus regelmatig voor controle naar de tandarts. Ook als je een kunstgebit hebt, is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Deze kan beoordelen of je kunstgebit nog goed zit en of je tandvlees nog steeds gezond is.
Hoe houd je je mond schoon als je ouder wordt?
Het basisadvies is om twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Als je ouder wordt, kan het zijn dat tandenpoetsen – bijvoorbeeld door stijve handen – wat moeilijker wordt. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn. Hierdoor hoef je zelf minder druk uit te oefenen en kan je je handen vrijwel stil houden. Aangezien een tandenborstel niet alle plekken van je gebit raakt, kan je vooral voor de ruimte tussen de tanden aanvullende middelen te gebruiken, zoals ragers, tandenstokers of flossdraad. Ook kan je je tong reinigen met een tongschraper. Overleg met je tandarts welk middel het beste bij je past en wat voor jou de beste manier is om je mond schoon te houden.
- Verzorging van je eigen tanden
- Verzorging van een prothese
- Verzorging van een frameprothese
- Verzorging van implantaten
Wat kan er veranderen in de mond bij het ouder worden?
Tandbederf, ontstekingen van het tandvlees en kaakbot en aandoeningen van de slijmvliezen zijn veel voorkomende problemen van de ouder wordende patiënt. Een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid en welbevinden. Zo kan een slechte mondgezondheid leiden tot ondergewicht, omdat je moeite hebt met eten. Maar er is ook een relatie tussen mondgezondheid en ziektes als diabetes, CVA, dementie, longontsteking, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten.
Daarnaast gebruiken oudere mensen vaak meerdere medicijnen. Medicatiegebruik is een extra risicofactor voor de mondgezondheid, omdat veel medicatie invloed heeft op de speekselproductie, waardoor de natuurlijke bescherming van het speeksel afneemt en de kans op een droge mond toeneemt.
Kunstgebit (gebitsprothese)
In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit). Het is belangrijk dat je ook met een kunstgebit naar de tandarts blijft gaan. Door het slinken van je kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan.
De ouderentandarts
Er zijn tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in mondzorg voor ouderen, de tandarts-geriatrie. Deze heeft een extra tweejarige opleiding gevolgd.
Bron: KNMT en dr. G.A. van der Weijden, tandarts-parodontoloog/implantoloog