Mondzorg voor ouderen

Ouder worden is niet alleen van invloed op uw lichaam, maar ook op uw gebit. Ook uw eetgewoontes veranderen naarmate u ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om uw gebit goed te blijven verzorgen. Ga dus regelmatig voor controle naar de tandarts. Ook als u een kunstgebit heeft, is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Deze kan beoordelen of uw kunstgebit nog goed zit en of uw tandvlees nog steeds gezond is.

Hoe houdt u uw mond schoon als u ouder wordt?

U dient uw gebit twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Als u ouder wordt, kan het zijn dat tandenpoetsen – bijvoorbeeld door stijve handen – wat moeilijker wordt. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn. Hierdoor hoeft u zelf minder druk uit te oefenen en kunt u uw handen vrijwel stil houden. Aangezien een tandenborstel niet alle plekken van uw gebit raakt, dient u vooral voor de ruimte tussen de tanden aanvullende middelen te gebruiken zoals ragers, tandenstokers of flossdraad. Ook kunt u uw tong reinigen met een tongschraper. Overleg met uw tandarts welk middel het beste bij u past en wat voor u de beste manier is om uw mond schoon te houden.

Wat kan er veranderen in de mond bij het ouder worden?

Tandbederf, ontstekingen van het tandvlees en kaakbot en aandoeningen van de slijmvliezen zijn veel voorkomende problemen van de ouder wordende patiënt. Een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid en welbevinden. Zo kan een slechte mondgezondheid leiden tot ondergewicht omdat u moeite heeft met eten. Maar er is ook een relatie tussen mondgezondheid en ziektes als diabetes, CVA, dementie, longontsteking, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten.

Daarnaast gebruiken oudere mensen vaak meerdere medicijnen. Medicatiegebruik is een extra risicofactor voor de mondgezondheid, omdat veel medicatie invloed heeft op de speekselproductie, waardoor de natuurlijke bescherming van het speeksel afneemt en de kans op een droge mond toeneemt.

Kunstgebit (gebitsprothese)

In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit). Het is belangrijk dat u ook met een kunstgebit naar de tandarts blijft gaan. Door het slinken van uw kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan. 

De ouderen-tandarts

Er zijn tandartsen die zich hebben gespecialiseerd in mondzorg voor ouderen, de tandarts-geriatrie. Deze heeft een extra tweejarige opleiding gevolgd.

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog