Sport gezond, zorg voor je mond!
Sporten op topniveau vraagt veel van je lichaam en een goede verzorging daarvan is essentieel. Onderdeel van die verzorging vormt een goede gezondheid van tanden en kiezen.
Risico's
Intensieve sportbeoefening kan op meerdere vlakken een risico vormen voor de gezondheid van tanden en kiezen. Een slechte mondgezondheid kan voor acute of lange termijn problemen zorgen. Bovendien kan het een negatieve invloed hebben op de sportprestatie of zelfs een belemmering van de sportbeoefening betekenen.
Tanderosie en/of slijtage
Gaatjes
Ongelukken
Vooral bij contactsporten, zoals rugby of voetbal, kunnen tanden en kiezen schade oplopen of zelfs geheel loskomen. Ook sporten waarbij de kans bestaat dat er door een val ernstige schade ontstaat, zijn hier berucht om. Sporten als wielrennen, mountainbiken maar ook skiën, schaatsen of snowboarden. Het dragen van een gebitsbeschermer kan de schade door zo'n ongeval in ieder geval verminderen. Bij hockey is een gebitsbeschermer sinds 2015 zelfs verplicht.
Ontstekingen
Door langdurig en intensief sporten kunnen ontstekingen eerder problemen geven. Door een afname van de weerstand kan je van al aanwezige sluimerende ontstekingen of nieuwe ontstekingen pijn krijgen.
Lange en korte termijn gevolgen
Zoals hierboven aangegeven, kunnen er dus direct problemen ontstaan. Maar de problemen kunnen zich ook pas uiten op de lange termijn, zoals slijtage. Die kan goed zichtbaar worden of voor problemen gaan zorgen op latere leeftijd, na de sportcarrière. Het proces is dan al wel begonnen tijdens de sportcarrière. Het behandelen van deze slijtage kan een stuk lastiger zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Om problemen te voorkomen kan juiste informatie al veel mogelijke schade voorkomen.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat voor sporten die niet langer dan een uur duren, de koolhydraten en het vocht al op een juist niveau gehouden kunnen worden door een banaan en water. Sportdrank blijkt dan geen enkele toegevoegde waarde te hebben. Als sportdranken dan toch gebruikt moeten worden, is de manier van opnemen van belang. Kleine slokjes en spoelen met deze zure dranken heeft meer schadelijke gevolgen dan veel in een keer drinken. Ook het moment is van belang. Drink, als het kan, wanneer er weer voldoende speeksel aanwezig is.
Naast informatie is een regelmatige screening op risicofactoren en mogelijke schade zowel voor de medische gezondheid van de sporters als ook voor de prestatie van belang.
Orale screening
Deze screening is ervoor om naast de mondgezondheid een risicoanalyse uit te voeren van het gebit. Hierbij worden alle aspecten die een rol kunnen spelen op het ontstaan van schade voor het gebit meegenomen: klemmen/knarsen, stand van het gebit, bacteriële activiteit, gezondheid van het tandvlees, ligging van de verstandskiezen, voeding, etc.
Deze screening gaat hiermee dus in meerdere opzichten verder dan de reguliere controle bij je eigen tandarts. Je ontvangt een totaaloverzicht van het gebit en de mogelijke risicofactoren. Hieruit komt mogelijk preventief plan voort of als het nodig is een tandheelkundig zorgplan.
Het in kaart brengen van de mogelijke individuele risico’s is in ieder geval de eerste maar tevens ook de belangrijkste stap die genomen kan worden om toekomstige tandheelkundige problemen te voorkomen en op hoog niveau te kunnen blijven presteren!