Tandenpoetsen met kinderen

Je begint met het poetsen van de tanden van je kindje vanaf het moment dat het eerste melktandje is doorgebroken. Tot 2 jaar wordt geadviseerd het gebit van je kind minstens eenmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag.

Tandenpoetsen met je kind kun je het beste doen door zelf achter je kind te gaan staan en het hoofd iets achterover tegen je aan te laten rusten. Zo houd je een hand vrij om de wang en de lippen iets opzij te houden. De allerkleinsten worden bij voorkeur liggend gepoetst, bijvoorbeeld op een commode. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren afgestemd op de leeftijd van je kind en doe daar een beetje tandpasta op. Maak zachte, horizontale bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees. Als je kind ouder wordt, kun je je kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden. Vraag je tandarts/mondhygiënist om individueel poetsadvies.

Moeilijk bereikbare plaatsen

Het is belangrijk extra aandacht te besteden aan moeilijk bereikbare plaatsen:

  • De kiezen aan de wangzijde in de bovenkaak. Tip: de mond niet te ver open laten doen.
  • De kiezen aan de tongzijde in de onderkaak. Tip: de tandenborstel onder de tong plaatsen.
  • Doorbrekende kiezen. Tip: Kiezen in de onderkaak bereikt je via de wangzijde, kiezen in de bovenkaak via de tongzijde. Plaats de, bij voorkeur niet te grote, tandenborstel daarbij dwars op de kiezen.
  • De ondertanden aan de voorkant. Tip: onderlip laten ontspannen of iets naar beneden houden.

Gebruik fluoride bij melkgebit

Fluoride maakt tanden sterker en het helpt om gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. In de meeste tandpasta's zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride toe te passen. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen, is het daarom belangrijk dat met fluoridetandpasta, afgestemd op de leeftijd van je kind, wordt gepoetst.

Wat te doen als je kind niet meewerkt?

Het komt voor dat peuters niet mee willen werken tijdens het poetsen. Ieder kind is anders dus het zoeken naar de juiste aanpak kan tijd kosten. Suggesties zijn bijvoorbeeld:

  • Maak het tandenpoetsen onderdeel van het dagelijkse verzorgingsritueel.
  • Laat je kind vanaf het doorkomen van het eerste tandje aan de tandenborstel wennen.
  • Laat je kind meekijken terwijl jezelf tandenpoetst.
  • Laat je kind voor de spiegel staan (of een handspiegel vasthouden) en meekijken als je zijn/haar tandjes poetst.
  • Zorg dat je kind besef heeft van begin en eind van het ritueel; bijvoorbeeld door een liedje te zingen.
  • Kies een leuke tandenborstel voor je kind en betrek je kind bij deze (schijn)keuze.

Bron: KNMT, NVvK en dr. G.A. van der Weijden, tandarts-parodontoloog/implantoloog