Bekertje is beter dan zuigfles

23 maart 2021

Foto van Bekertje is beter dan zuigfles

Laat je kind zo vroeg mogelijk wennen aan drinken uit een beker.

Sabbelen is continue aanval op gebit

Door al dat gesabbel aan een zuigflesje met sap, limonade of yoghurtdrankjes komt het gebit continue in aanraking met suikers. Die worden door bacteriën in de mond omgezet in zuren en die zijn funest voor het tandglazuur, ook van het melkgebit.

Laat speeksel zijn werk doen

Speeksel biedt daartegen een natuurlijke bescherming door de zuren te neutraliseren. Maar als je kind constant maar dat flesje bij de hand heeft, kan het speeksel zijn werk niet goed doen. Daarom is het ook belangrijk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag te beperken. Zo krijgt het speeksel de kans om de schade te herstellen.

Sap in 1 keer opdrinken

Als je wel een flesje geeft, probeer ook dan zoveel mogelijk de duur van het drinkmoment te beperken. Want de kans op gaatjes is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap in 1 keer opdrinken. Ieder slokje is wéér een zuuraanval op het gebit.

Voorkom gaatjes

Om gaatjes te voorkomen, is het dus verstandig je kind zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het drinken uit een beker. Met een maand of negen kun je daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbekertje. En geef tussendoor zoveel mogelijk water.

Toch zuigflesje mee naar bed?

's Nachts is een zuigflesje met zoete producten af te raden. Geef hooguit na het tandenpoetsen een flesje met water mee naar bed.

Een gezond gebit is kinderspel!

We hebben nog veel meer tips voor een gezonde kindermond. Want een gezond gebit is kinderspel!