Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond

11 mei 2021

Foto van Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond

Niet iedereen weet het, maar het is net zo belangrijk om goed voor je tandvlees te zorgen als voor je gebit. Want problemen met je tandvlees kunnen ernstige gevolgen hebben. En niet alleen voor je tanden en kiezen.

Bloeden bij poetsen of stokeren

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Die zitten samen met etensrestjes en speeksel in dat witte laagje dat op en tussen je tanden en kiezen ontstaat. Als je dat niet regelmatig weghaalt, raakt je tandvlees geïrriteerd en kan het opzwellen of gaan bloeden bij het poetsen of stokeren. Ook een vieze smaak in je mond of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis, het eerste stadium van ontstoken tandvlees.

Voorkom verlies van tanden en kiezen

Als er eenmaal verharde tandplak onder je tandvlees zit, dan kom je daar zelf niet meer bij. Dat tandsteen moet je  professioneel laten verwijderen door je mondzorgverlener om een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) te voorkomen. De ontsteking kan zich namelijk uitbreiden richting kaakbot. Het tandvlees sluit dan niet meer straks aan rond je tanden en kiezen en die kun je dan uiteindelijk verliezen.

Meer risico op andere aandoeningen

Maar dat is niet het enige risico van ongezond tandvlees. Je hebt ook nog eens een grotere kans op het ontwikkelen of verergeren van aandoeningen zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten.

Volg de basisadviezen voor een gezonde mond op

Dus het voorkomen van tandvleesproblemen is erg belangrijk. Doe dat door de basisadviezen voor een gezonde mond op te volgen. Poets 2 keer per dag 2 minuten bij voorkeur elektrisch en gebruik ook dagelijks stokertjes of ragertjes om ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden.

Sla controle bij mondzorgverlener niet over

Naast een dagelijkse goede mondverzorging is het tevens van belang  om op je eet- en drinkgedrag te letten en te stoppen met roken. En sla je zeker in coronatijd je controles bij de tandarts of mondhygiënist niet over. Neem ook bij twijfel over je tandvlees of andere problemen gewoon contact op.