Gros Nederlanders onbekend met hoofd-halskanker

19 september 2017

Foto van Gros Nederlanders onbekend met hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker staat in de top tien van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer drieduizend Nederlanders de diagnose hoofd-halskanker te horen.

Volgens de patiëntenvereniging Hoofd-Hals is 63% van de Nederlanders echter niet bekend met hoofd-halskanker. De vereniging baseert dit op een enquête over dit onderwerp onder ruim achthonderd Nederlanders. Uit de enquête blijkt verder dat 79% van de ondervraagden niet weet op welke symptomen ze moeten letten en dat 70% het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes checkt.

Het is volgens de patiëntenvereniging Hoofd-Hals extra zorgwekkend dat van de risicogroep (41-80 jaar) bijna de helft (47%) zichzelf niet regelmatig checkt. Dat heeft volgens de vereniging vooral te maken met een gebrek aan kennis en zichtbaarheid. Naar aanleiding van de resultaten van de enquête wil de patiëntenvereniging, in samenwerking met de European Head Neck Society (EHNS) zorgen voor een betere herkenning van de symptomen van hoofd-halskanker, zodat patiënten eerder een arts consulteren. Daarom is de vereniging gestart met de campagne #sprakeloos.

Meer informatie: www.pvhh.nl.