Beugel

De beugelbehandeling duurt langer dan is besproken, mag dit?

Een orthodontist stelt van tevoren een behandelplan op met daarin een behandeltermijn. De duur en het resultaat van een behandeling zijn echter afhankelijk van factoren zoals groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Als de patiënt zich niet altijd aan de afspraak houdt, duurt de behandeling vanzelfsprekend langer.
Daarnaast verschilt de reactie van gebit op de beugelbehandeling per patiënt. Om deze redenen kan een behandeling dus langer duren dan voorspeld is.

Mag mijn tandarts zelf een beugel plaatsen?

Afhankelijk van de interesse en bekwaamheid kan de tandarts kleinere, maar soms dus ook uitgebreidere beugel behandelingen, zelf uitvoeren.

Wanneer is een beugel nodig?

Als tanden ver naar voren of scheef staan, kan een behandeling met een beugel ervoor zorgen dat de tanden weer recht komen te staan. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit, of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugelbehandeling de oplossing zijn.

Moet ik een spalk (retentiedraad) achter mijn tanden?

Na de beugelbehandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de orthodontist vaak een retentiebehandeling. Dit kan in de vorm van een retentiebeugel, die je na de behandeling afbouwend draagt of een retentiedraad welke definitief achter je tanden wordt geplaatst. Dat is niet erg, je bent er binnen een week aan gewend en wanneer je het goed schoonhoudt is er niet meer kans op gaatjes dan zonder het draadje. Je eigen tandarts kan het draadje periodiek controleren.