Anamneseformulier

Het is belangrijk dat je tandarts weet of je medicijnen gebruikt of dat er problemen zijn (geweest) met je gezondheid. Om deze informatie te verzamelen vraagt de tandarts je om een anamneseformulier in te vullen.

Wat is een anamneseformulier?

Een anamneseformulier is een gezondheidsvragenlijst. Het formulier geeft de tandarts inzicht in je algemene gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen en allergieën. Zo kan de tandarts zorg op maat bieden en op de juiste manier handelen als je tijdens je bezoek aan de praktijk problemen krijgt met je gezondheid. 

Waarom moet mijn tandarts weten dat ik medicijnen slik?

Als je tandarts niet op de hoogte is van je medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij je medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die je al gebruikt. Ook kan je tandarts een behandeling uitvoeren die door de medicijnen beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, zoals anti-depressiva en middelen tegen een hoge bloeddruk, monddroogte veroorzaken. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld cariës groter.

Moet ik het anamneseformulier invullen?

Als je moeite hebt met het invullen van het formulier, bespreek dit dan met je tandarts. Het niet (volledig) invullen van het formulier kan betekenen dat de tandarts risicovolle of ingrijpende behandelingen niet wil uitvoeren, omdat hij de kans op complicaties niet kan inschatten.

Ik moet betalen voor het invullen van een anamneseformulier, klopt dat?

Voor het invullen van een anamneseformulier kan de tandarts de code C010 in rekening brengen. Maar dit mag alleen als er iets bijzonders met je gezondheid aan de hand is en de tandarts met je huisarts of specialist moet overleggen. Of als je tandarts moet onderzoeken wat voor invloed bepaalde medicijnen hebben op de mondgezondheid.
De Nederlandse Zorgautoriteit geeft ook aan  dat een vragenlijst invullen als iemand voor het eerst bij een nieuwe tandarts komt of routinevragen over zwangerschap of over medicatie niet in aanmerking komt voor declaratie.
Als je twijfelt of er terecht gedeclareerd is, bespreek dit dan met je tandarts.

Wat gebeurt er met de informatie?

Het ingevulde anamneseformulier wordt veilig gedocumenteerd in het (digitale) patiëntendossier.

 

Bron: KNMT