Alles over de rekening

Na een behandeling of consult bij de tandarts ontvang je een factuur. Op de rekening kan de tandarts twee soorten posten in rekening brengen. Eén voor de behandeling, die bestaat uit een of meerdere verrichtingen, die elk een code hebben. En één voor de materiaal- en techniekkosten die sommige behandelingen met zich meebrengen.
Op de rekening vind je alle verrichtingen van je behandeling aan de hand van codes terug. Als er materiaal- en techniekkosten zijn berekend, staan deze apart op de nota vermeld. Als je daarom vraagt, moet de tandarts de inkoopfactuur van de gefactureerde materialen en technieken overleggen.

Betalen van de rekening

De tandarts kan zijn patiënten op verschillende manieren om betaling vragen. Zo kan hij kan vragen om contante betaling na de behandeling en krijg je de rekening mee naar huis. Je kan dan zelf de gemaakte kosten declareren bij de zorgverzekeraar.
De tandarts kan ook (eventueel via een factoringbedrijf) de rekening direct naar je zorgverzekeraar sturen. De zorgverzekeraar vordert dan het onverzekerde bedrag bij jou. Als je de rekening liever eerst thuis ontvangt, dan kan je dat aangeven bij je tandarts.

Bron: KNMT