Met spoed naar de tandarts

Als je overdag last hebt van kiespijn of met spoed een tandarts nodig hebt, dan neem je contact op met je eigen tandartspraktijk. Tandartsen hebben onderling geregeld dat je ook in de avond, nacht en in het weekend bij een tandarts terecht kan als dat nodig is. Ook als je zelf niet (regelmatig) naar een tandarts gaat, dan kan je bij een noodgeval rekenen op de hulp van een tandarts. Wanneer je gebruik kan maken van een spoedtandarts en waar je rekening mee moet houden, leggen we hieronder uit.

Wanneer met spoed naar de tandarts?

De spoedtandarts staat voor je klaar in geval van nood. In de volgende situaties is er sprake van een spoedgeval en neem je contact op met de dienstdoende tandarts:

  • Hevige pijn
  • Een wond die niet stopt met bloeden
  • Een uitgevallen tand/kies en/of ernstig tandletsel
  • Dikke wang of kloppend gevoel

Hevige pijn

Hevige tand- of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben. Neem bij acute of hevige pijn altijd contact op met de tandarts. De tandarts beoordeelt dan of er een behandeling nodig is of dat pijnstilling mogelijk voldoende is. Kinderen met (hevige) pijn worden altijd zo snel mogelijk gezien.

Wond stopt niet met bloeden

Na het trekken van een tand of kies legt de tandarts(assistent) uit dat je op een gaasje moet dichtbijten om het bloeden te stoppen. Het komt wel eens voor dat een wond opnieuw gaat bloeden of dat het bloeden niet stopt. Neem dan altijd contact op met de dienstdoende tandarts.

Uitgevallen tand en ernstig tandletsel

Een bal tegen je mond, een valpartij of een klap kan er voor zorgen dat je een tand of kies verliest of dat je mond en gebit ernstig beschadigd raken. Neem in deze gevallen snel contact op met een tandarts, zodat bijvoorbeeld de tand snel teruggeplaatst kan worden.

Ook interessant: Dit moet je doen bij een uitgevallen tand of kies

Dikke wang of kloppend gevoel

Een dikke wang of kloppend gevoel kan duiden op een (flinke) ontsteking in de mond. Soms zijn ook de lymfeklieren in de hals opgezet. Als de zwelling groter wordt, kan je problemen krijgen met slikken of ademhalen. Neem bij een dikke wang of kloppend gevoel daarom altijd contact op met een tandarts.

Contact opnemen met de spoedtandarts

Op het antwoordapparaat en op de praktijkwebsite van je eigen tandarts vind je de naam en het telefoonnummer van de tandarts(praktijk) die op dat moment bereikbaar is voor spoedgevallen. Heb je geen eigen tandarts? Bel dan een tandarts bij jou in de buurt en volg de instructies op het antwoordapparaat of de praktijkwebsite. Ook als je geen eigen tandarts hebt kan je gebruik maken van een spoedtandarts.

Niet in de buurt van eigen tandarts

Ben je door werk of vakantie niet in de buurt van je eigen tandarts en heb je dringend een tandarts nodig? Bel dan een tandarts in de plaats waar je verblijft om te vragen of je geholpen kan worden. Als je in een hotel of vakantiepark verblijft, dan kunnen de medewerkers van de receptie je ook vertellen met welke tandarts je contact kan opnemen.

Behandeling door de spoedtandarts

Tijdens het consult bespreekt de tandarts met jou de mogelijkheden om de pijn of het probleem op te lossen. De spoedtandarts voert alleen de noodzakelijke behandeling uit. De eventuele vervolgbehandelingen worden uitgevoerd door je eigen tandarts. Als je geen tandarts hebt, dan zal de spoedtandarts je adviseren om een tandarts te zoeken en je daar in te laten schrijven als patiënt.

Kosten van een spoedbehandeling

De kosten van een spoedbehandeling door de dienstdoende tandarts zijn gelijk aan de kosten die je zou maken bij je eigen tandarts. Kom je in de avond, nacht of in het weekend? Dan berekent de tandarts naast het consult C003 en de uitgevoerde behandeling, ook de toeslagcode C021. Vraag altijd naar de kosten van de behandeling en houd ook rekening met eventuele kosten voor een vervolgbehandeling(en) bij je eigen tandarts.

Ook interessant: Wat kost een behandeling?

Betaling en vergoeding

Vraag bij het maken van de afspraak hoe je de spoedbehandeling kan betalen. Neem je contant geld mee, kan je pinnen of stuurt de tandarts de rekening rechtstreeks naar de verzekering? Als je contant of met pin betaalt, dan krijg je de rekening mee en kan je die zelf indienen bij je zorgverzekeraar als je een aanvullende tandartsverzekering hebt.

Wat neem je mee naar een spoedtandarts?

Wanneer je de dienstdoende tandarts of een spoedpraktijk bezoekt, dan neem je in ieder geval de volgende zaken mee:

  • Identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs)
  • Zorgverzekeringspas
  • Geld of pinpas
  • Overzicht van welke medicijnen je gebruikt

 

Bron: KNMT