Tandplak (ook wel tandplaque)

Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak moet iedere dag verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen.

Tandplak als veroorzaker van mondproblemen

De bacteriën in de plak zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen, zoals:

Tandplak is vrijwel onzichtbaar

Tandplak is moeilijk te zien, omdat het dezelfde wittige kleur heeft als de tanden. Als er veel tandplak zit, kan het met een nagel van het tandoppervlak afgeschraapt worden.

Ontdekken van tandplak met tandplakverklikker

Tandplak kan zichtbaar gemaakt worden door middel van een speciale kleurvloeistof of tabletten (plakverklikker). Deze middelen kunnen helpen te ontdekken aan welke plaatsen meer aandacht besteed moet worden. De plakverklikkertabletten zijn te koop bij de betere drogist of apotheek.

Tandsteen door tandplak

Als plak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Op dat moment is er sprake van tandsteen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, dient dit professioneel weggehaald te worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts.

Bron: NVvP