Gebruik je medicijnen?

Als je mondzorgverlener niet (goed) op de hoogte is van jouw medicijngebruik kan dat onveilige situaties tot gevolg hebben en het stellen van een juiste diagnose bij klachten bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat je het altijd aangeeft als je medicijnen gebruikt. Zelfs als de medicijnen in jouw ogen niet van invloed lijken te zijn, is het verstandig hier toch melding van te maken.

Meld je mondzorgverlener welke medicijnen je gebruikt

In principe vraagt de mondzorgverlener naar jouw medicijngebruik. Maar ook jijzelf draagt daarbij verantwoordelijkheid. Neem daarom tijdens je eerste afspraak een overzicht mee van de medicijnen die je gebruikt. Deze lijst kan je eventueel via de apotheek verkrijgen. De mondzorgverlener kan deze gegevens dan opnemen in het tandheelkundig dossier. Wanneer je nieuwe medicijnen of een andere dosis krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat je dit tijdens de eerst volgende bezoek aan je mondzorgverlener meldt.

Risico’s bij medicijngebruik

Als je mondzorgverlener niet op de hoogte is van jouw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die je al gebruikt. Ook kan hij een behandeling uitvoeren die de door de medicijnen beïnvloed wordt. Gelukkig gebeurt het maar weinig dat dit problemen oplevert. Maar als die er wel komen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarnaast kunnen de medicijnen die je gebruikt van invloed zijn op je mondgezondheid en de behandeling. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen voor de mondgezondheid. Als je mondzorgverlener niet op de hoogte is, kan hij aan de mogelijke gevolgen voor jouw mondgezondheid geen aandacht besteden.

Stoppen met medicijnen tijdens behandeling

In principe kun je je medicijnen gewoon blijven slikken als je naar de tandarts gaat. De tandarts kan je echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als je bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk. Dit kan in overleg met de huisarts of de trombosedienst.

Droge mond door medicijnen

Meerdere medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. Hierdoor kan je last krijgen van een droge mond.

Bron: KNMT en dr. G.A. van der Weijden, tandarts-parodontoloog/implantoloog