Nieuws

Coronavirus: kun je weer gewoon naar de tandarts?

2 juni 2020

Mondzorgpraktijken waren een hele periode vooral open voor het verlenen van spoedeisende hulp. Maar daarnaast is er hard gewerkt om de praktijken voor te bereiden op de anderhalvemetersamenleving. Het is nu weer mogelijk om ook alle reguliere zorg te bieden. 

Hoe maak je een afspraak?

Even aanwaaien voor het maken van een afspraak is er niet meer bij. Je zult eerst moeten bellen en dan volgt er een aantal gezondheidsvragen. Daarna kan er pas een afspraak worden gemaakt. Als die niet op dezelfde dag is, zal kort voor je afspraak nogmaals naar je gezondheid worden gevraagd. 

Anderhalve meter

Een overvolle wachtkamer is door de 1,5 meter afstand-regel verleden tijd. Kom ook niet (veel) te vroeg voor je afspraak, de kans is groot dat je dan buiten moet wachten. In de behandelkamer geldt die regel overigens niet: de mondzorgverlener en assistent zitten zoals gewoonlijk boven op je lip.

Welke behandelingen worden weer uitgevoerd?

Er zijn geen belemmeringen meer. De meeste mensen zullen eerst een kapotte vulling willen laten repareren of blij worden als de tandprotheticus ervoor zorgt dat hun kunstgebit weer lekker zit. Maar misschien snak jij wel naar een professionele gebitsreiniging bij de mondhygiënist. Of naar de laatste fase van je beugelbehandeling bij de orthodontist. Het kan allemaal weer. Wel blijft het raadzaam om eerst even op de website van je mondverlener te kijken.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. In de behandelkamer zal je geen veranderingen zien. Wel zul je merken dat je bij het betreden van de praktijk gevraagd wordt je handen te desinfecteren of te wassen. En daarna nergens meer aan te zitten. Kranten en tijdschriften zijn al weggelegd, nu nog proberen ook van je telefoon af te blijven...

In een video hebben we alle nieuwe maatregelen in de mondzorgpraktijken nog even voor je op een rijtje gezet. Zo houden we samen corona onder controle.

 

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op. Doe dat bij pijn wel meteen 's morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen. 

En wat als je verkouden bent of koorts hebt?

In het nieuwe normaal blijf je dan thuis. Bel je afspraak af en neem weer contact op als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Heb je pijn in je mond? Bel gewoon je eigen mondprofessional. Er is een landelijk netwerk opgezet van tandartsen die zelfs coronapatiënten veilig kunnen behandelen. Dus iedereen met pijnklachten wordt geholpen.

Afstand houden blijft van belang

Vermijd zo veel mogelijk sociale contacten en houd anders minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. En, pas je die andere simpele regels nog toe?

1. Schud geen handen

2. Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

3. Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan

4. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg

Publieksinformatienummer 

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kan iedereen ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.

Ouders willen voorlichting over uitgeslagen kindertand

17 februari 2020

Negen van de tien ouders weten niet wat ze moeten doen als hun kind een blijvende tand verliest bij het sporten of stoeien. Slechts een klein deel probeert het element meteen terug te plaatsen, zo blijkt uit internationaal onderzoek onder 777 ouders met kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. 

Bijna niemand plaats tand direct terug 

Maar liefst 96 procent zegt graag voorlichting te krijgen over het juiste handelen bij een zogenoemde avulsie. Nog geen 12 procent geeft aan de tand terug te plaatsen. Bijna een op de vier van hen zou dit direct doen, zoals het dringende advies ook luidt.  60 procent echter zou dat pas op een later tijdstip doen. Drie van de vier van álle ondervraagde vaders en moeders heeft overigens nooit informatie over het juiste handelen bij een dergelijk tandtrauma gehad.

Campagne 'Tand eruit? Tand erin!' voorziet in behoefte

De publiekscampagne ‘Tand eruit? Tand erin!',  die aan het begin van het schooljaar is gelanceerd door tandartsen en tandartsspecialisten, voorziet in deze behoefte. Door middel van posters en informatie op social media en Allesoverhetgebit.nl dragen de beroepsverenigingen KNMT en NVvE kort en krachtig de boodschap uit de tand meteen terug te plaatsen en direct naar de tandarts te gaan om ergere schade te voorkomen.

Beperk kans op blijvende schade

De campagne sloeg meteen aan. Want ook in ons land leert de ervaring dat ouders en sporttrainers met het kind in eerste instantie naar de spoedeisende hulp of huisarts gaan. Maar door het niet bezoeken van de juiste zorgverlener, gaat veel tijd verloren. Hoe sneller gehandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade.

Download nu de poster

De poster, waarop in 3 eenvoudige stappen wordt uitgelegd wat je moet doen om de tand te redden, kan nog steeds gedownload worden, zodat kinderen die geprint kunnen meenemen naar school en sportclubs. Tevens wordt de informatie getoond op wachtkamerschermen in tandartspraktijken. Ook hebben bij de KNMT aangesloten tandartsen de poster in hun praktijk hangen.

Op Wereldkankerdag aandacht voor mondzorg bij chemo en bestraling

4 februari 2020

Chemo, bestraling of een andere kankerbehandeling kan gevolgen hebben voor je mondgezondheid. Twee van de drie patiënten hebben last van mond- en/of gebitsproblemen.

Therapie heeft effect op speekselaanmaak

Kankertherapie tast de slijmvliezen aan en dat heeft weer effect op de aanmaak van speeksel. Een goede speekselaanmaak beschermt  van nature tegen tandbederf en zorgt ervoor dat we goed kunnen praten, kauwen en slikken.

Droge mond en zweertjes

De klachten van behandelde kankerpatiënten variëren van gele en gevoelige tanden tot kiezen die plots afbreken, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Maar een verminderde speekselaanvoer maakt de mond ook droog en kwetsbaar voor zweertjes en ontstekingen.

Controleer dagelijks je mond en gebit 

Tijdens de kuur is het verstandig om je mond en gebit goed te blijven verzorgen en dagelijks te controleren op blaren, witte plekjes, (beginnende) ontstekingen, roodheid en speekselklachten. Neem bij dergelijke problemen direct contact op met je specialist en je tandarts. Ernstige gebitsproblemen kunnen de behandeling namelijk vertragen.

Laat voor behandeling 0-meting uitvoeren

Ook is het raadzaam om voorafgaand aan de kankerbehandeling  naar de tandarts te gaan om een zogenaamde ‘0-meting’ te laten uitvoeren met foto’s van je gebit. Zo kun je later aantonen dat eventuele gebitsproblemen een direct gevolg zijn van de therapie en kun je aanspraak maken op een vergoeding van de mondzorgkosten op basis van de dekking ‘bijzondere tandheelkunde’.

Fred Rozema legt uit hoe het zit

In een interview met ‘Doorgang’ vertelt Fred Rozema, hoogleraar orale geneeskunde, alles over de invloed van kankertherapie op de mondgezondheid. 

Financiële hulp voor mensen met laag inkomen

12 december 2019

Een goede mondgezondheid is belangrijk, daar is iedereen het over eens. Naast de dagelijkse verzorging hoort daar ook een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist bij. Zo kunnen problemen worden voorkomen. Maar hoe moet dat als je dat niet kunt betalen?

Tandheelkundige hulp tot 18 jaar zit in de basisverzekering

De meeste tandheelkundige hulp voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig, die (deels) de kosten dekt. Maar die is vaak onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

Diverse regelingen voor mondzorgkosten

Voor deze groep hebben gemeenten in het kader van het sociaal domein en armoedebeleid diverse regelingen. Die worden ook wel bijzondere bijstand, minimaregelingen of Regelingen Meedoen  genoemd. Ze kunnen  bij de gemeente worden aangevraagd of bijvoorbeeld bij een sociaal wijkteam.

Neem altijd eerst contact op met de gemeente waar je woont

Het verschilt per gemeente wat de regelingen kunnen zijn voor zorgkosten. Een eerste stap is dan ook altijd dat je contact opneemt met de gemeente waarin je woont. Daarnaast bieden diverse gemeenten een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Gekoppeld daaraan kan een aanvullende verzekering worden afgesloten die ook de kosten van de tandarts dekken.

Vaak wordt samengewerkt met stichtingen

Met behulp van de website gezondverzekerd.nl is het mogelijk het aanbod van alle gemeenten op te zoeken. Veel gemeenten werken ook samen met diverse stichtingen, zoals Stichting Urgente Noden Nederland (SUNN) voor noodfondsen of hebben hun eigen noodfonds of maatwerkbudget. 

Overzicht van noodfondsen

In onderstaand overzicht worden diverse fondsen vermeld waar via erkende hulpverleningsinstanties een bijdrage kan worden aangevraagd in de tandarts- en eventuele andere mondzorgkosten. De fondsen zijn per regio ingedeeld, het overkoepelende orgaan is SUNN.

Fonds

Plaats

Contactgegevens

Stichting Urgente Noden

Aalsmeer

info@urgentenodenaalsmeer.nl

Stichting Hulp in Bijzondere Omstandigheden (HiBO)

Breda

Hibo.breda@gmail.com

Stichting Urgente Noden (SUN)

Delft

info@urgentenodendelft.nl

Stichting Samenwerking Sociale Fondsen Den Haag (SSSF)

Den Haag

info@sssf.nl

Stichting Gasthuisfonds Doetinchem

Doetinchem

info@gasthuisfonds.nl

Stichting Urgente Noden Drechtsteden

Dordrecht

info@sundrechtsteden.nl

Fonds Bijzondere Noden (FBNE)

Enschede

st.noodfonds@zonnet.nl

Stichting Urgente Noden Friesland

Leeuwarden

info@sunfriesland.nl

Stichting Urgente Noden Groningen

Groningen

sun@groningen.nl

Stichting Fonds voor Urgente Noden (SFUNH)

Haarlem

info@urgentenodenhaarlem.nl

Stichting Fonds Bijzondere Noden Huizen

Huizen

info@fondsbijzonderenodenhuizen.nl

SUN Leiden (SSFL)

Leiden

info@sunleiden.nl

Stichting Urgente Noden Nieuwegein

Nieuwegein

info@urgentenodennieuwegein.nl

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR)

Rotterdam

info@fbnr.nl

Stichting Urgente Noden Uithoorn (SUNU)

Uithoorn

info@urgentenodenuithoorn.nl

Stichting Noodhulp Utrecht

Utrecht

Info.stichtingnu@utrecht.nl

Stichting de Strohalm Waalwijk

Waalwijk

bureau@destrohalm.nl

Stichting Urgente Noden Zoetermeer

Zoetermeer

info@sunzoetermeer.nl

Stichting Noodfonds Zwolle

Zwolle

noodfonds@zwolle.nl

Geen noodfonds in jouw regio?

Zijn er bij jou in de buurt geen noodbureaus voor urgente noden? In onderstaand overzicht vind je de contactgegevens van andere fondsen die kunnen worden aangeschreven die niet onder de Stichting Urgente Noden Nederland vallen.

Fonds

Plaats

Contactgegevens

Dekkers-Fonds

Tilburg

info@actioma.nl

Stichting Pape-Fonds

Den Haag

info@papefonds.nl

Stichting Comité Bijzondere Hulp Zuid Kennemerland

Haarlem

Contactformulier

Fonds DBL

Rotterdam

info@fondsdbl.nl