Nieuws

Campagne ‘De Mond Niet Vergeten’ van start

18 oktober 2021

Iedere dag haar legpuzzel, elke dag haar radioprogramma, elke dag haar middagdutje… Maar weet jij of je moeder ook elke dag haar tanden poetst? Heb jij het radiospotje al gehoord? Met de publiekscampagne ‘De Mond Niet Vergeten’ worden mantelzorgers en ouderen gewezen op het belang van een goede mondgezondheid.

Ruim 1 op de 3 ouderen gaat niet op controle

Ouderen wonen langer zelfstandig thuis en hebben vaak nog geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Maar met het klimmen der jaren neemt de mondverzorging drastisch af. Ook het bezoek aan de tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus wordt minder: ruim 1 op 3 van de 75- tot 80-jarigen gaat niet meer jaarlijks naar de mondzorgverlener.

Grote lichamelijke en sociale gevolgen

Controle is juist bij deze leeftijdsgroep belangrijk, want mondproblemen, zoals gaatjes, ontstekingen, afgebroken tanden en kiezen of een slecht passende prothese kunnen lichamelijk maar ook sociaal grote gevolgen hebben. Het eten gaat bijvoorbeeld steeds moeilijker. En geen kleinkind wil knuffelen met opa die uit zijn mond ruikt!

Mantelzorgers spelen rol bij mondverzorging

De meest voorkomende klachten bij ouderen zijn een droge mond en pijn in de mond. Vaak denken ze zelf dat het bij het ouder worden hoort. Maar met gerichte aandacht kan een slechte mondgezondheid worden voorkomen. En daarbij kunnen mantelzorgers, die het dichtst bij de kwetsbare oudere staan, een grote rol spelen.

Doe de test!

Tijdens de campagne van de stichting De Mond Niet Vergeten!, een initiatief van tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici,  wordt iedereen die voor een kwetsbare oudere zorgt via radiospotjes en de socialemediakanalen uitgenodigd om een QuickScan te doen op www.demondnietvergeten.nl. Na de test volgt een uitslag die inzicht geeft in de risico’s en de eventuele belemmeringen voor een goede mondgezondheid. Zo kunnen zij meer te weten komen over de mondproblemen van hun vader of moeder of van een andere oudere naaste. En vooral hoe ze hierbij kunnen helpen.

1,5 meter blijft gehandhaafd bij de tandarts

14 oktober 2021

Moet je binnenkort naar je mondzorgverlener? Houd er dan rekening mee dat er in de praktijk nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden.

Let op elkaar!

In de mondzorgpraktijken wordt namelijk geen gebruik gemaakt van CoronaCheck, dus er kunnen zowel  gevaccineerde als niet-gevaccineerde mensen in de wachtkamer zitten. Maar ook kwetsbare mensen. Door afstand te houden wordt iedereen beschermd tegen het risico op overdracht van COVID-19.

Tijdschrift en koffie weer terug

Was je gewend om met een aangeboden drankje en tijdschrift te wachten op je behandeling? Goed nieuws, dat mag weer! Wel blijft het verzoek om zo kort mogelijk in de wachtkamer te zitten. Dus kom niet te vroeg naar je afspraak.

Beantwoord gezondheidsvragen eerlijk

Omdat besmettingen nog altijd mogelijk zijn, zullen er nog steeds gezondheidsvragen worden gesteld en het blijft  belangrijk dat je die eerlijk beantwoordt. Voor je eigen veiligheid én die van anderen. Indien nodig kan je mondzorgverlener besluiten je op een later moment te behandelen.

Stel bij coronaklachten je afspraak uit

Voel je je niet lekker, zeg je afspraak dan op tijd af en laat je testen. Mocht je positief testen en kan je behandeling echt niet wachten dan zal de mondzorgverlener je instructies geven hoe je verder kan worden geholpen.

Verzorg je mond ook zelf goed

Blijf vooral ook zelf je mond goed verzorgen: twee keer per dag twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta en dagelijks tussen je tanden en kiezen rageren of stokeren. En loop niet te lang door met klachten als bloedend tandvlees, want dat kan bijvoorbeeld duiden op een ontsteking.

Trek bij twijfel aan de bel

Neem bij twijfel áltijd contact op met je tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus. Zij staan voor je klaar om je vakkundig en veilig te helpen.

Houd je aan de basisregels

Nog even de basisregels in de mondzorgpraktijk op een rijtje:

   1. Desinfecteer bij binnenkost je handen

   2. Houd in de wachtkamer 1,5 meter afstand

   3. Schud geen handen

Stoptober: ga de uitdaging aan!

23 september 2021

De jaarlijkse stoppen-met-roken-actie Stoptober komt er weer aan. Doe je volgende maand ook mee?

Succesvolle methode

Tienduizenden rokers gaan de uitdaging aan om 28 dagen geen sigaret, shaggie of sigaar op te steken. Stoptober is een succesvolle methode om van het roken af te komen, want na 4 weken is ongeveer 70 procent van de deelnemers nog steeds gestopt met hun gewoonte.

BN’ers geven goede voorbeeld

Hans Klok, Patricia Paay, Bill van Dijk, Richard Spijkers en Louisa & Rowan zijn de ambassadeurs van de achtste editie van dit nationale stopmoment. Ook zij willen niets liever dan van hun verslaving af.

Roken ook schadelijk voor mondgezondheid

Een op de vijf volwassen Nederlanders rookt. En meer dan 80 procent wil stoppen. Roken vergroot de kans op verschillende gezondheidsklachten en ziekten en is schadelijk voor de mondgezondheid. Zo leidt het bijvoorbeeld tot ernstige tandvleesontstekingen, het verlies van tanden en is het verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van mond- en keelkanker.

Stoptober werkt echt!

Om rokers een handje te helpen, is in 2014 Stoptober in het leven geroepen, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland. In de afgelopen jaren hebben meer dan 350.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt. 

Doe ook mee en schrijf je in

Als je je aanmeldt via www.stoptober.nl krijg je iedere dag via een speciale gratis app tips en adviezen. Ook kun je via social media ervaringen uitwisselen en elkaar een hart onder de riem steken. Schrijf je nu in en doe mee!

Slechte adem? Dit kun je er zelf aan doen!

20 augustus 2021

Poets je goed, maar ruik je toch nog uit je mond? Probeer eens een tongschraper!

Verzorg je mond goed

Slechte adem of halitose wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne. Dus als je daar last van hebt, is het des te belangrijker je mond goed te verzorgen en daarbij je tong niet te vergeten.

Bacteriën zijn dol op etensresten

“Vooral achteraan is je tong ruw. Daar kunnen etensresten en slijm gemakkelijk blijven haken en daar zijn bacteriën echt dol op. Ze maken er gassen van, waarbij zwavelverbindingen vrijkomen en die zorgen voor die vieze geur”, legt tandarts Richard Kohsiek uit in een interview met nu.nl.

Haal wit-gelige laagje op je tong weg

“Met zo’n tongschraper kun je dat wit-gelige laagje op je tong gemakkelijk weghalen.” Door de schraper van het achterste gedeelte van je tong rustig naar je tongpunt te bewegen, schraap je de bacteriën als het ware weg. Na gebruik moet je de tongschraper goed afspoelen.

Vieze mondgeur komt meestal niet uit je maag

Hij noemt het plastic ‘harkje’ een uitkomst voor iedereen die uit zijn mond ruikt. “Veel mensen denken dat een vieze mondgeur uit de maag komt. Maar in 9 van de 10 gevallen heeft een slechte adem alles te maken met goede mondhygiëne. Dus er is echt wel iets aan te doen.”

Zijn andere tips:

  1. Poets 2 keer per dag 2 minuten, liefst elektrisch
  2. Verwijder ook tussen je tanden en kiezen etensresten met een stokertje of ragertje
  3. Drink voldoende water
  4. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor controle. Tandvleesontsteking kan ook een nare geur veroorzaken.

Lees hier het hele interview met tandarts Richard Kohsiek.

Wist je dat trouwens dat:

- 15 procent van de bevolking regelmatig uit zijn mond ruikt?

- Een slechte adem dé afknapper is tijdens een first date?

- Kauwgom, mondwater of mondspray de geur maskeren maar de oorzaak niet wegnemen?

75-plussers met eigen gebit zijn gezonder

25 juni 2021

Ouderen die hun eigen tanden en kiezen nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit.

Minder medicijnen en minder ziektes

Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit een onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG, die aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de resultaten van haar proefschrift.

Afnemende zelfzorg van invloed

Ouderen behouden tegenwoordig steeds vaker hun eigen gebit of krijgen een klikgebit.  Maar met de jaren wordt de zelfzorg moeilijker door bijvoorbeeld lichamelijke en/of geheugenproblemen. Ook het tandartsbezoek neemt af. En dat heeft allemaal invloed op de mondgezondheid.

Verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

Mieke Bakker keek vooral naar het verband tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid. Zij richtte zich in haar onderzoek met name op ouderen van 75 jaar en ouder.

Duizenden ouderen 8 jaar lang gevolgd

De tandarts werkte met de gegevens van tienduizenden mensen, verdeeld in drie groepen:  143.199 ouderen met een eigen gebit, 24.923 met een kunstgebit en 6.503 met een klikgebit. Zij zijn 8 jaar lang gevolgd. Jaarlijks werd bij hen gemeten hoe vaak zij een bezoek aan zorgverleners brachten, hoeveel medicatie zij kregen voorgeschreven, hoeveel medicijnen zij gebruikten, of ze chronische ziekten hebben en wat hun zorgkosten waren.  

Oudere met eigen gebit heeft betere gezondheid

Uit de studie blijkt dat de ouderen met een eigen gebit doorgaans een betere gezondheid hebben dan ouderen zonder eigen tanden en kiezen. Zij gebruiken minder medicijnen en  hebben minder ziektes. Ook worden ze minder vaak opgenomen in een verpleeghuis en hebben ze minder vaak medische zorg nodig. Hun zorgkosten zijn lager, zowel de tandheelkundige als de  algemene zorgkosten.  

Met klikgebit gaat gezondheid achteruit

Ouderen met een klikgebit hebben op het moment dat ze de implantaten krijgen vaak een relatief goede gezondheid, vergelijkbaar met die van ouderen met een eigen gebit. Alleen treden in de loop van de tijd veranderingen in hun gezondheid op: na een paar jaar is hun gezondheid achteruitgegaan en meer vergelijkbaar met de gezondheid van leeftijdsgenoten met een kunstgebit.

Tandartsbezoek van alle 75-plussers afgenomen

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat het tandartsbezoek van alle ouderen was afgenomen. Vergeleken met het begin van die periode, ging na 8 jaar 67 procent van de ouderen met eigen gebit nog naar de tandarts. Voor  ouderen met kunstgebit was dat  10 procent en ouderen met klikgebit 25 procent.

Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond

11 mei 2021

Niet iedereen weet het, maar het is net zo belangrijk om goed voor je tandvlees te zorgen als voor je gebit. Want problemen met je tandvlees kunnen ernstige gevolgen hebben. En niet alleen voor je tanden en kiezen.

Bloeden bij poetsen of stokeren

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Die zitten samen met etensrestjes en speeksel in dat witte laagje dat op en tussen je tanden en kiezen ontstaat. Als je dat niet regelmatig weghaalt, raakt je tandvlees geïrriteerd en kan het opzwellen of gaan bloeden bij het poetsen of stokeren. Ook een vieze smaak in je mond of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis, het eerste stadium van ontstoken tandvlees.

Voorkom verlies van tanden en kiezen

Als er eenmaal verharde tandplak onder je tandvlees zit, dan kom je daar zelf niet meer bij. Dat tandsteen moet je  professioneel laten verwijderen door je mondzorgverlener om een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) te voorkomen. De ontsteking kan zich namelijk uitbreiden richting kaakbot. Het tandvlees sluit dan niet meer straks aan rond je tanden en kiezen en die kun je dan uiteindelijk verliezen.

Meer risico op andere aandoeningen

Maar dat is niet het enige risico van ongezond tandvlees. Je hebt ook nog eens een grotere kans op het ontwikkelen of verergeren van aandoeningen zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten.

Volg de basisadviezen voor een gezonde mond op

Dus het voorkomen van tandvleesproblemen is erg belangrijk. Doe dat door de basisadviezen voor een gezonde mond op te volgen. Poets 2 keer per dag 2 minuten bij voorkeur elektrisch en gebruik ook dagelijks stokertjes of ragertjes om ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden.

Sla controle bij mondzorgverlener niet over

Naast een dagelijkse goede mondverzorging is het tevens van belang  om op je eet- en drinkgedrag te letten en te stoppen met roken. En sla je zeker in coronatijd je controles bij de tandarts of mondhygiënist niet over. Neem ook bij twijfel over je tandvlees of andere problemen gewoon contact op.