7 tips tegen angst voor de tandarts

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos. Toch is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts.

 7 tips om angst te verminderen:

  1. Wat ook de oorzaak van je angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en je tandarts.
  2. Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met je tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen.
  3. Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor jou prettiger is om met een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
  4. Heb je angst voor pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt.
  5. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  6. Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
  7. Heeft je tandarts geen begrip voor jouw angst, schaam je dan niet en zoek desnoods een andere tandarts. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor jou en je wensen.

Meer informatie over angst bij de tandarts.