Vraag kostenoverzicht en voorkom verrassingen

1 november 2021

Foto van Vraag kostenoverzicht en voorkom verrassingen

Heb je vragen over een gebitsbehandeling of over de kosten? We helpen je graag om alles goed op een rijtje te krijgen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Prijsopgave boven 250 euro is verplicht

Je tandarts, mondhygiënist, orthodontist of tandprotheticus kan jou natuurlijk altijd precies vertellen wat je te wachten staat. Ook wat de behandeling gaat kosten. Is die duurder dan 250 euro? Dan krijg je vooraf een offerte, dat is je mondzorglener verplicht. Maar je kunt natuurlijk altijd om een kostenoverzicht vragen.

Zorgverzekeraar beantwoordt vragen over vergoedingen

Heb je vragen over je aanvullende tandartsverzekering en wil je weten wat er precies wordt vergoed? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Maar dit geldt bijvoorbeeld niet voor beugels. Ben je volwassen en heb je geen aanvullende tandartsverzekering afgesloten, dan moet je de meeste behandelingen zelf betalen.

Stappenplan voor patiënten

Je tandarts maar ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken voor een eventuele behandeling en ook nadenkt over de kosten. Daarom hebben ze samen een extra stappenplan opgesteld:

Je beslist altijd zelf

Is alles duidelijk? Dan kun je beslissen of je de behandeling wilt laten uitvoeren.