Op vakantie? Hou ook je mond gezond

16 juli 2019

Foto van Op vakantie? Hou ook je mond gezond

Tandarts Richard Kohsiek wenst iedereen een fijne zomer. Maar vraagt aan de vooravond van de grote vakantie toch wat extra aandacht voor de mondverzorging. Want die laat op reis nog weleens te wensen over. Maak gebruik van zijn tips en adviezen, die hij geeft in deze speciale zomerserie 'Met een gezonde mond de wereld rond'.

Deel 2: Mondverzorging op laag pitje

Een extra ijsje, een verfrissend colaatje, met regelmaat een biertje of cocktail te veel. Het is vakantie! En dan letten we even niet op ons eet- en drinkgedrag. Maar ook de mondhygiëne schiet er bij in, zo blijkt: we poetsen minder zorgvuldig, gebruiken liever de handtandenborstel in plaats van de elektrische en reinigen minder vaak tussen tanden en kiezen.

Neem per dag bewust een momentje voor je gebit

Tandarts Richard Kohsiek vertelt hoe je tijdens je vakantie toch je mond gezond kunt houden. “Tijdens die heerlijke weken zit je vaak in een ander ritme. Of je hebt gewoon even geen zin om je intensief bezig te houden met het reinigen van je gebit. En het is nou ook weer niet zo heel zo erg om een of twee weekjes je gebit iets minder te verzorgen. Maar neem op een dag in ieder geval wel even één momentje voor je tanden en kiezen. En dan het liefst ’s avonds voor het slapen gaan. Even goed poetsen en als het kan stokeren en rageren.”

Niet poetsen na het overgeven

“Het is zo herkenbaar”, vervolgt hij lachend. “Je wordt ’s morgens wakker na een avond vol bier. Je spuugt de hele boel onder en haalt meteen het liefst de tandenborstel door je mond. Toch kun je dit beter niet doen, want zuur tast het tandglazuur aan, waardoor het brozer wordt. Het zachte glazuur kan dan gemakkelijk worden weggepoetst en dat verhoogt weer de kans op gaatjes. Spoel gewoon maar met water.”

Drink fris in korte tijd op

Suikers in ijsjes, frisdranken en alcohol worden door bacteriën in de mond ook omgezet in zuur. ”Krijgt je gebit dagelijks vaak zuren te verwerken, dan heeft het onvoldoende tijd om te herstellen. Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid suiker, maar ook om de snelheid waarmee die wordt genuttigd. Je kunt dus beter een glas fris in korte tijd opdrinken dan af en toe een slokje nemen, zoals kinderen vaak doen. Want anders vindt er iedere keer een zuuraanval op je gebit plaats.”

Cocktailprikker is geen tandenstoker

“En zit je op dat gezellige terrasje met een drankje en een hapje, neem nóóit een cocktailprikkertje als tandenstoker! Door de ronding kun je daarmee niet goed tussen je tanden en kiezen komen. Je beschadigt er alleen maar je tandvlees mee”, waarschuwt hij.

Teruglezen?

Deel 1 gaat over de voorbereiding. Heb je voor vertrek ook je verzekering gecheckt? En heb je in het buitenland een adapter voor je elektrische tandenborstel nodig?

Verder lezen?

Deel 3 gaat over kiespijn en andere calamiteiten. Denk niet meteen dat je vakantie verknald is.

Deel 4 tenslotte staat in het teken van taal. Je zal maar een tandarts nodig hebben in het buitenland. Imam zubobolju; hitno trebam zubara.