Op vakantie? Kiespijn en andere ongemakken

23 juli 2019

Foto van Op vakantie? Kiespijn en andere ongemakken

Heerlijk, die olijven! Maar oeps, bij de derde bijt je je tand stuk op een pit. Denk niet meteen dat je vakantie verknald is. Zoek bij pijn direct hulp, laat anders bij thuiskomst de schade repareren door je eigen tandarts. Blijf in ieder geval rustig en kalm, adviseert tandarts Richard Kohsiek. In de speciale zomerserie 'Met een gezonde mond de wereld rond' geeft hij tips en adviezen.

Deel 3: Calamiteiten en trauma’s

“Heel vervelend, dit soort ongemak. En dan ook nog tijdens je vakantie. Heb je zo’n lekker gebruind hoofd, is er een stukje van je voortand af! Als je geen pijn hebt, is dit echter geen reden om hals over kop naar een vreemde tandarts in het buitenland te rennen. Als het na een of twee dagen nog te scherp aanvoelt, kun je het afgebroken stukje eventueel laten afronden om wondjes aan lip of wang te voorkomen.”

Tand eruit, wat nu?

Het wordt een ander verhaal als er sprake is van een trauma. “Je zoontje krijgt een bal op zijn gezicht en verliest een tand. Dat wordt even brullen natuurlijk, maar voor het gebit is het niet erg als het om een melktandje gaat. Echter wel als het om een blijvend element gaat. Spoel de tand met wortel en al direct schoon, dep die niet droog en plaats hem onmiddellijk terug. Blijf rustig als ouder en zoek een tandarts. Neem eventueel ook contact op met je eigen tandarts voor overleg.”

Ga met acute kiespijn naar tandarts

Bij acute hevige kiespijn is het ook zaak aan de bel te trekken. “Denk niet dat het overgaat, want al lijkt de pijn wat af te nemen, je krijgt er later toch weer last van. Probeer bijvoorbeeld na een onrustige nacht meteen ’s morgens al te bellen, dan is de kans het grootst dat je dezelfde dag nog terecht kunt.”

Hoge golf neemt kunstgebit mee

Verliest opa bij het kopje ondergaan in een hoge golf zijn gebitsprothese dan heeft hij echt domme pech, geeft Richard Kohsiek nog een ander voorbeeld. “Dan heeft het absoluut geen zin om in het buitenland naar een tandarts te gaan. Dat wordt een paar dagen aangepaste voeding…”

Teruglezen?

Deel 1 gaat over de voorbereiding. Heb je voor vertrek ook je verzekering gecheckt? En heb je in het buitenland een adapter voor je elektrische tandenborstel nodig?

Deel 2 gaat over de mondverzorging tijdens de vakantie. Je hebt er natuurlijk even geen zin in, maar neem dan in ieder geval één momentje per dag voor je gebit.

Verder lezen?

Deel 4 tenslotte staat in het teken van taal. Je zal maar een tandarts nodig hebben in het buitenland. Imam zubobolju; hitno trebam zubara.